Wandelroute: Rondje Middelstum (9 km)

Het poortgebouw van de Asingaborg in Middelstum, Groningen Kerkpad en de Hippolytuskerk in Middelstum, Groningen Oude Kerkpad van Middelstum naar Toornwerd, Groningen Huisje in Toornwerd, Groningen Klokkentoren en begraafplaats van Toornwerd in Groningen Wandelpad van Toornwerd naar Kantens in Groningen Het dorp Kantens op het Hogeland van Groningen Het bos van Kantens op het Hogeland van Groningen Molen en kerk van het dorp Kantens in Groningen Bootje varen op het boterdiep in Kantens, Groningen Wandelpad van Kantens naar Middelstum langs het Boterdiep, Groningen Wandelpad naar landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Uitzicht vanaf Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Theeschenkerij het Koetshuys op landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Donjon en tuinen op landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Skyline van Middelstum in Groningen Boterdiep, brug en huizen in Middelstum, Groningen

Verslag van de route | maandag 1 juni 2020

Wandelpad over Landgoed Ewsum bij Middelstum op het Hogeland, Groningen

Dit is een wandelroute van ongeveer 9 kilometer over het Hogeland van Groningen, langs en vlakbij het Boterdiep. Het start -en eindpunt is het oude wierdendorp Middelstum met haar beschermde dorpsgezicht. Voor of na de wandeling is het dus een aanrader om het hart van het dorp even te bekijken. Je ziet daar het oude poortgebouw van de begin 17e eeuwse Asingaborg, de 15e eeuwse op een terp gesitueerde Sint-Hippolytuskerk en rondom pittoreske straatjes. Het is een goed idee om als je voor het poortgebouw staat rechtsaf te gaan en dan al vrij snel het smalle Kerkpad links in te slaan. Dat is een schilderachtig straatje die eindigt bij de kerk met daartegenover de pastorie. In het dorp staan nog twee mooie kerken, namelijk de 19e eeuwse Hoeksteenkerk en de kleinere eveneens 19e eeuwse Doopsgezinde kerk (tegenover Herberg de Valk). Landgoed Ewsum is ook zeer de moeite waard om te bekijken maar daar kom je op het einde van de wandeling langs.

Als je goed rondgekeken hebt loop dan vanaf de Hippolytuskerk in noordwestelijke richting naar het Boterdiep en steek daar het water over middels een klein ijzeren bruggetje. Dan kom je op het Oude Kerkpad dat leidt naar het heel kleine dorpje Toornwerd. Het meest in het oogspringende gebouw daar is de mooie eind 19e eeuwe klokkentoren op de begraafplaats van het plaatsje. Voordat je de route vervolgt zou je eerst nog even de straatjes in het gehucht kunnen bekijken want daar staan ook mooie huisjes. Als je met je rug naar de klokkentoren staat, sla dan linksaf en volg de weg die je naar het smalle schelpenpaadje leidt. Dat fiets/wandelpad gaat via een bocht naar het dorp Kantens. Onderweg zie je aan weerszijden grasvelden met op sommige kavels koeien. Uiteindelijk kom je bij de weg uit en sla je rechtsaf. Even na het welkomsbord van Kantens sla je het wandelpad links van je in. Dat leidt je door een stukje bos met hier en daar ook uitzicht op de aangrenzende landerijen en ook de molen en kerk van Kantens. Dat zijn de 19e eeuwse molen Grote Geert en de van oorsprong 13e eeuwse Antoniuskerk. Als je de bospaadjes achter je laat kun je die gebouwen van buiten bekijken. Eenmaal in Kantens wandel je in zuidelijke richting terug naar Middelstum. Dat gaat langs het Boterdiep, een klein stukje over het trottoir en de weg en voor een groot deel over het fiets/wandelpad. Daarvoor moet je het houten bruggetje oversteken.

Onderweg kun je weer van mooie uitzichten genieten over de uitgestrekte velden hier op het Groningse Hogeland. Uiteindelijk kun je links het Borgpad inslaan en dat leidt naar het prachtige Landgoed Ewsum. Vroeger stond hier een borg maar dat originele gebouw staat er niet meer. Nu staat er een mooi koetshuis dat dienst doet als theeschenkerij. Het borgterrein is vrij te betreden en te bewandelen. Dat geldt ook voor de tuinen en de fruitboomgaard. Je ziet er ook nog de Donjon, een torenvormige constructie die als wijkplaats diende in het geval men zich moest verdedigen. Als je uitgekeken bent, loop dan rechtsaf en steek weer een houten bruggetje over. Daar sla je linksaf. Je wandelt dan al snel langs molen De Hoop. Na de volgende brug kun je ook rechtsaf slaan. Dan kom je namelijk bij Herberg In de Valk waar je kunt eten en drinken als je wilt. Het dorp heeft ook een supermarkt.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook per fiets af te leggen. Houdt er wel rekening mee dat het pad tussen Toornwerd en Kantens over een (prima begaanbaar) smal schelpenpaadje gaat. De paden rondom het landgoed (die tijdens de route) zijn per fiets te berijden. De paden naar de tuinen kunnen alleen bewandeld worden.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Middelstum - Middelstum (9 kilometer)

kaart wandelroute van Middelstum naar Middelstum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute begint en eindigt in het dorpje Middelstum, gesitueerd op het Hogeland van Groningen. De route telt ongeveer 9 kilometer en gaat overwegend over rustige fiets/wandelpaden door boerenland en een stuk langs het Boterdiep. Tijdens de route zie je ook enkele fraaie kerken, twee molens, een mooie klokkentoren en een prachtig landgoed.

Opmerking: tijdens deze wandeling heb ik maar een klein traject op het borgterrein van Landgoed Ewsum gelopen maar dat kun je danig uitbreiden want het landgoed (en haar wandelpaden) strekken zich nog verder in zuidelijke richting uit en gaan over in het Middelstumer Bos.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Middelstum

Bus: er rijden bussen (Qbuzz) tussen Middelstum en de stad Groningen.

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen