Wandelroute: Rondje Pieterburen (14 km)

Café in het centrum van Pieterburen, Groningen Fietspad langs boerderij bij Pieterburen, Groningen Akkers en molen bij Pieterburen, Groningen De gele kerk van Westernieland in Groningen Huisje in Westernieland, Groningen Kerken van Saaxumhuizen en Eenrum in Groningen Mooi straatje, huis en tuin in het dorpje Saaxumhuizen, Groningen Cottage in het dorpje Saaxumhuizen, Groningen Kerk, molen en boerderij in Eenrum, Groningen Tuin en kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum, Groningen Grand Café De Pool en molen De Lelie in Eenrum, Groningen Boerderij in Oosterhuizen tussen Eenrum en Pieterburen, Groningen Pad langs de Westernielandstermaar richting Pieterburen, Groningen Hoogholtje over de Pieterbuurstermaar richting Pieterburen, Groningen Pieterpad langs de Pieterbuurstermaar bij Pieterburen, Groningen Petruskerk en Domies toen in Pieterburen, Groningen

Verslag van de route | maandag 13 juli 2020

De kerk van Saaxumhuizen in Groningen

Dit is een wandelroute van ongeveer 14 kilometer door het noordwestelijke deel van het Hogeland in Groningen, een gebied met uitgestrekte akkers en weidse uitzichten maar ook mooie dorpjes. Dat zul je tijdens deze route ook merken. De wandeling begint in het dorpje Pieterburen dat bekendheid geniet vanwege meerdere redenen. Je vindt er namelijk verschillende bezienswaardigheden zoals de botanische Domies Toen, de middeleeuwse Petruskerk dat onderdeel is van het 'Grootste Museum van Nederland' en uiteraard Zeehondencentrum Pieterburen. Daarnaast is Pieterburen de startplek van 's lands meest bekende meerdaagse wandelroute, namelijk het Pieterpad. Het laatste traject van de route die je vandaag gaat lopen komt voor een deel over dat langeafstandspad. Door alle bovengenoemde zaken en de mooie omgeving zo dicht bij de kust (en de mogelijkheid tot wadlopen) zijn er de nodige horecagelegenheden aanwezig.

De route: je begint in het centrum van het dorpje en loopt noordwaarts langs het Koffie -en Winkelmuseum (ook een café-restaurant). Na een rij huizen te hebben gepasseerd zie je een smal fietspad en opent zich het landschap voor je. Hier arriveer je in het polderlandschap van dit deel van het Hogeland. Je passeert een paar boerderijen, kijkt uit richting de zeedijk en rondom heb je uitzicht over uitgestrekte akkers. Aan je rechter hand kijk je terug op Pieterburen. Het is een kwestie van de paden volgen in oostelijke richting. Tussendoor verandert het fietspad even in een stukje landweg maar de route zal duidelijk zijn. Op den duur ga je linksaf met de bocht mee en wandel je richting de dijk in de verte maar buigt het pad al snel weer naar rechts. Daar loop je langs een boerderij en een rijtje huizen het gehucht Kraakhorn binnen. Dat ligt pal aan de rand van het grotere dorpje Westernieland. Dat dorpje wandel je in zuidelijke richting in. De blikvanger daar is de prachtige 13e eeuwse kerk met geel pleisterwerk. Daarnaast staat nog een mooi gebouw en dat is de Weem, de Groningse benaming voor een pastoriegebouw. Als je bij de kerk bent aanbeland ga je linksaf en volg je de weg door het dorp, oa. langs een hotel-restaurant.

Als je net Westernieland uit bent ga je direct rechtsaf een rustige weg in. Die voert je eerst langs de camping en daarna het platteland op. Ook hier weer mooie uitzichten. Let op het uitzicht in zuidwestelijke richting waar je op den duur de kerken van zowel Saaxumhuizen als Eenrum in het vizier krijgt. Beide plaatsen liggen langs deze route. Zo kun je ook gemakkelijk van een grote afstand al bepalen waar je langs moet. Richting Saaxumhuizen moet je twee keer een richting kiezen bij een afslag. De eerste keer ga je rechts en de tweede keer ga je links. Saaxumhuizen is een zeer klein plaatsje maar wel vrij pittoresk. Het is in feite één doorgaande weg en één kort doodlopend weggetje tegenover de 19e eeuwse kerk. In die mooie kerk wordt overigens jaarlijks ook een boekenbeurs georganiseerd. In het dorpje sla je rechtsaf in westelijke richting. Via enkele huizen en een boerderij wandel je over een met bomen geflankeerde weg het platteland weer op. Al snel sla je rechtsaf en wandel je naar Eenrum. De kerk en molen zie je in de verte al opdoemen.

Als je Eenrum binnenwandelt dan tref je aan je linker hand Kwekerij de Kleine Plantage waar tevens gratis een tuin te bezichtigen is. En dat is niet het enige dat het dorp te bieden heeft. Eenrum is als zodanig al een aanblik waard, het dorpsgezicht is immers beschermd en ook zijn er verschillende andere bezienswaardigheden. Op de wierde staat de middeleeuwse kerk en daar vlakbij Abraham's Mosterdmakerij. Dat doet tevens dienst als café-restaurant en is daarmee niet de enige horecagelegenheid in het dorp. Buiten het centrum kun je ook nog gratis de Notoarestoen bezichtigen, het arboretum van Eenrum. Met name mooi in april, mei, eventueel begin juni vanwege de bloeiende rododendrons . Tijdens deze route ben ik zoals je op de kaart kunt zien het dorp niet verder ingelopen maar het is wel een bezoek waard, zeker als je een pitstop wilt maken op een terrasje. Vanuit Eenrum gaat de route noordwaarts en volg je het Pieterpad, namelijk via het Oosterbos naar de Oosterweg. De bosweg is maar kort en gewoon verhard. Als je dat uitloopt ga je links over de Oosterweg, een relatief rustige weg.

Na een flink stuk rechtdoor te hebben gelopen kom je in de streek Oosterhuizen, het bosrijke stukje land met boerderij dat je langs de weg vindt. Vlak vóór dat stukje bos neem je het smalle wandelpad naar rechts. Dat leidt je langs een fraaie boerderij en uiteindelijk weer terug bij de weg. Dit stukje land is privébezit maar wordt opengesteld voor wandelaars. Het wordt vaak gebruikt want het is onderdeel van het Pieterpad. Aan de overkant van de weg zie je een onverhard wandelpad (vóór de brug) langs de Westernielandstermaar. Nu in juli groeiden en bloeiden er nog mooie wilde bloemen langs het pad. Dan volgt al snel een bruggetje over het net genoemde water en loop je wederom over een onverhard pad naar een volgend bruggetje. Die zie je al in de verte want die is behoorlijk hoog. In het Gronings heet zo'n type brug een hoogholtje, een hoog bruggetje waar boten onderdoor kunnen varen. Dit hoogholtje is over de Pieterbuurstermaar gebouwd. Er is mooi uitzicht vanaf deze locatie. Als je het bruggetje af gaat, sla dan rechtsaf. Vanaf dat moment is het een kwestie van het pad langs het water naar Pieterburen volgen. Op den duur gaat het betonnen pad over in een schelpenpaadje en dan is het zaak niet de eerste rechts te nemen maar de tweede. Dan wandel je namelijk langs de Petruskerk met pal daarnaast Domies Toen. Die kun je dan nog bezichtigen.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is grotendeels ook per fiets af te leggen. Dat geldt niet voor het korte, onverharde traject langs de boerderij in Oosterhuizen, langs de Westernielandstermaar en over het hoogholtje over de Pieterbuurstermaar. Als je op de fiets bent dan is het zaak die paden te mijden en vanuit Eenrum in één rechte lijn over de Oosterweg naar Pieterburen te rijden. Er zijn enkele andere opties, bekijk de kaart en u ziet wat ik bedoel.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Pieterburen - Pieterburen (14 kilometer)

kaart wandelroute van Pieterburen naar Pieterburen in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Pieterburen (Groningen) via Westernieland, Saaxumhuizen en Eenrum telt ongeveer 14 kilometer. De route gaat over fiets/wandelpaden, rustige wegen en ook een stukje onverhard. Dat is het pad langs de Westernielandstermaar tot aan het hoge bruggetje (hoogholtje) over de Pieterbuurstermaar. Zie de groene stippellijn voor het pad dat je moet nemen als je op de fiets bent.

Opmerking: als je met het openbaar vervoer gebruik wilt maken dan kun je in Pieterburen beginnen maar ook Eenrum dat een nog betere, meer frequente busverbinding heeft met Winsum maar ook de stad Groningen.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Pieterburen

Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Pieterburen:

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen - Winsum. Tot Hornhuizen via (oa.) Baflo, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Vanaf Hornhuizen terug via Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer. Lijn 68 vertrekt één keer per uur vanuit Winsum maar dat is of via Pieterburen naar Hornhuizen of via Leens. De diensten 's ochtends gaan via Leens en de middagdiensten via Pieterburen. Kijk dus goed naar de dienstregeling.


Met het openbaar vervoer naar Eenrum

Bus: er rijden bussen (Qbuzz) tussen Eenrum en de stad Groningen:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen