Wandelroute: Rondje Sauwerd (14 km)

Straatje op de wierde van Sauwerd in Groningen Uitzicht vanaf de dorpswierde van Sauwerd in Groningen Molen van Klein Wetsinge in Groningen Kerk van Klein Wetsinge in Groningen Wandelpad naar Groot Wetsinge in Groningen Kosterij en pastoriehuis 't Sael in het dorp Groot Wetsinge, Groningen Straatje op de wierde in het dorp Groot Wetsinge in Groningen Weg van Groot Wetsinge naar De Raken in Groningen Oude Diepje en Garnwerd in Groningen Wetsingersluis, het Reitdiep en Garnwerd in Groningen Kerk van Oostum op de wierde, Groningen Straatje van Wierumschouw aan het Reitdiep in Groningen Dijk bij het Reitdiep richting Hekkum, Groningen Huis met mooie tuin vlakbij Hekkum, Groningen Velden met koeien in het Reitdiepgebied, Groningen Straatje, huis en tuin in Hekkum, Groningen Villa tussen Hekkum en Sauwerd in Groningen

Verslag van de route | woensdag 17 juni 2020

De kosterij op de wierde van Groot Wetsinge in Groningen

Dit is een wandelroute van 14 kilometer door het Reitdiepgebied in Groningen. Het start -en eindpunt is het dorpje Sauwerd dat ook een treinstation heeft. Mocht je uit de stad Groningen komen dan kun je dus direct met de trein naar het startpunt reizen. Onderweg wandel je door landelijk gebied, over dijkpaden, een paar pittoreske plaatsjes en passeer je twee keer een brug over het Reitdiep. Je loopt over fiets/wandelpaden en rustige wegen, ongeveer een derde van de tijd over het Pieterpad. Als je bij het treinstation van Sauwerd begint, loop dan de weg af in zuidelijke richting totdat je bij de provinciale weg bent. Daar ga je rechtsaf totdat je bij het stoplicht staat (bij de supermarkt). Daar steek je over naar de noordkant van het dorp, het oude dorpsgedeelte.

De noordkant van Sauwerd ligt op een wierde. Vroeger stond daar een kerk maar die bestaat helaas niet meer. Rondom de wierde zijn enkele leuke straatjes en vanaf dit hogere deel van het dorp is er tevens mooi uitzicht over het omliggende platteland. Je volgt daarna het smalle pad naar Klein Wetsinge, een klein maar fijn dorpje met een deels witte 19e eeuwse molen (De Wetsinger) en een eveneens 19e eeuws kerkje. Dat is tegenwoordig in gebruik voor bijeenkomsten en ook ingericht als toeristisch informatiepunt voor de omgeving. Vanuit het dorpje blijf je rechtdoor lopen en wordt het pad nog smaller. Dat leidt naar het pittoreske Groot Wetsinge, het aangrenzende wierdedorpje. Gek genoeg heeft Groot Wetsinge minder huizen dan Klein Wetsinge. Vroeger stond er een kerk maar die is er niet meer. Op de wierde staan wel andere fraaie gebouwen. Rechts zie je de herbouwde kosterij (huis van de koster en tevens schoolgebouw - zie ook de verticale foto op deze pagina) met haar rode vensterluiken. Links staat het deels 13e eeuwse pastoriegebouw genaamd 't Sael. In het oude voorhuis van het pand vinden evenementen plaats in de vorm van muziekvoorstellingen, feestjes en trouwerijen.

Als je vanaf de wierde de weg westwaarts afloopt dan wandel je via een schilderachtig straatje het platteland van het Reitdiepgebied op. Op weg naar het gehucht De Raken (bestaande uit boerderijen) heb je uitzicht op het water van het Oude Diepje en in de verte het pittoreske dorp Garnwerd*. Mocht je vakantie vieren in Groningen en verder niet meer in staat zijn om dat dorpje te bezoeken dan zou je misschien een omweg via die plaats willen maken. De wandelroute wordt er wel een kilometer of drie langer van. De alternatieve route staat op het tweede tabblad afgebeeld. Kort nadat je De Raken bent binnengewandeld sla je rechtsaf na de boerderij het fietspad in. Garnwerd ligt aan het Reitdiep en heeft verschillende horecagelegenheden, een oude kerk, een 19e eeuwse molen en het smalste straatje van Nederland. Terug naar de oorspronkelijke route: bij de boerderij in De Raken ga je rechtdoor over een breed fietspad met tussendoor een paar wildroosters. Al snel wandel je over het bruggetje van de Wetsingersluis en kort daarna passeer je de brug over het Reitdiep naar de westkant van het water. Ook hier is weer mooi uitzicht op Garnwerd. Vanaf dit punt loop je t/m Wierumerschouw over het Pieterpad richting de stad Groningen. Loop de rustige weg af die naar de iets drukkere weg leidt en sla linksaf. Dat traject leidt naar het beschermde dorpsgezicht van Oostum. Het is een zeer klein plaatsje met een beschermd dorpsgezicht en dat wordt gedomineerd door de 13e eeuwse Kerk van Oostum dat boven op de wierde staat. Het kerkje is vereeuwigd in schilderijen van De Ploeg, het begin 20e eeuwse Groningse kunstenaarscollectief waarvan verschillende leden vaak naar het Reitdiepgebied fietsten om het landschap te schilderen. In het Groninger Museum (stad Groningen) is een permanente tentoonstelling te zien met werken van De Ploeg. Denk aan de schilders Jan Altink, Johan Dijkstra en Jannes de Vries.

Als je de wierde afdaalt vanuit Oostum, kies dan het landelijke weggetje naast de boerderij. Je komt dan terecht in het gehucht Wierumerschouw. Daar wandel je het leuke straatje uit, helemaal totdat je bij een brug uitgekomen bent. Die brug over het Reitdiep steek je over en daarna de dijk af naar beneden. Volg die weg totdat je net na de boerderij linksaf kunt. Niet veel later gaat het pad weer omhoog de dijk op en wandel je aan de oostkant van het Reitdiep richting Hekkum. Tijdens dit traject kun je weer genieten van weidse uitzichten over de landerijen in de verre omtrek. Dit is een gebied met vrijwel alleen maar graslanden, grazende koeien en schapen. Uiteindelijk daal je weer af van het dijkpad en kom je in het gehucht Hekkum terecht waar een paar huizen en boerderijen staan. Kies de rechterafslag. Dat is de rustige weg die naar het eindpunt Sauwerd leidt. De linkerafslag gaat namelijk naar Garnwerd. Aan het einde van de weg vanuit Hekkum staat een mooie begin 20e eeuwse villa genaamd Hecticum. Dat ligt tevens aan de provinciale weg . Sla daar linksaf en volg het fietspad tot in Sauwerd.

* Kijk hier voor een andere wandelroute via Garnwerd.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen. Het korte smalle pad tussen Klein Wetsinge en Groot Wetsinge is wel zeer hobbelig. Je kunt omrijden via het fietspad langs de grote weg als je wilt. De route wordt er slechts een klein eindje langer van.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Sauwerd - Sauwerd (14 kilometer)

kaart wandelroute van Sauwerd naar Sauwerd in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Sauwerd (Groningen) via de plaatsjes Klein Wetsinge, Groot Wetsinge, De Raken, Oostum, Wierumerschouw en Hekkum telt ongeveer 14 kilometer. De route gaat over fiets/wandelpaden en rustige wegen. Op de kaart begint de wandeling bij het treinstation van Sauwerd.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Sauwerd en Wetsinge

Trein: het dorp Sauwerd is prima per openbaar vervoer te bereiken. Het ligt aan twee spoorlijnen, namelijk die tussen de stad Groningen en Roodeschool en die tussen Groningen en Delfzijl. Elke trein (Arriva) rijdt twee keer per uur dus vier per uur in totaal. Op zondag één keer per uur, dus twee keer per uur in totaal. Op bepaalde tijdstippen rijdt de trein naar Roodeschool door naar de Eemshaven waar bijvoorbeeld de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven. De andere spoorlijn gaat van Groningen (hoofdstation) naar Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delzijl West en Delfzijl.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Sauwerd. Lijn 65 stopt ook vlakbij de molen van Klein Wetsinge (Halte Molenstreek):

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Wetsinge, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen