Wandelroute: Sauwerd - Winsum (12 km)

Boerderij in Ardwerd buiten Sauwerd in Groningen Boerderij langs het Arwerderpad in Sauwerd, Groningen Wandelpad in Sauwerd, Groningen Molen de Wetsinger in Klein Wetsinge, Groningen Kerk van Klein Wetsinge, Groningen Valgeweg van Klein Wetsinge naar Groot Wetsinge, Groningen Wierde van Groot Wetsinge, Groningen Weem en kosterij in Groot Wetsinge, Groningen Weg van Groot Wetsinge naar de Raken in het Reitdiepgebied, Groningen Brug over de Wetsingermaar in het Reitdiepgebied, Groningen Wandelaars bij Garnwerd in het Reitdiepgebied, Groningen Schapen in het bevroren Reitdiepgebied, Groningen Het dorpje Garnwerd aan het Pieterpad in Groningen Alinghuizen aan het Pieterpad in Groningen Wandelpad van Garnwerd naar Schillegeham in Groningen Boerderij Kleikracht bij Winsum in de winter, Groningen Jaagpad langs het Winsumerdiep in Winsum, Groningen IJsbaan in het centrum van het dorp Winsum, Groningen Herberg, café en biologisch specialist in Winsum, Groningen Torenkerk in Winsum, Groningen Stationsweg in Winsum, Groningen

Verslag van de route | zondag 31 januari 2021

Wandelaar in de winter bij Groot Wetsinge in het Reitdiepgebied, Groningen

Dit is een wandelroute van 12 kilometer door het Reitdiepgebied in Groningen. Het startpunt is het treinstation van Sauwerd en het eindpunt het station van het grotere Winsum. Beide plaatsen bevinden zich aan dezelfde spoorlijn en ook buslijn. Onderweg loop je door de graslandschappen rondom het Reitdiep en andere kleine stroompjes en kanalen, en ook enkele pittoreske dorpslocaties. Zoals je aan de foto's kunt zien was het een prachtige heldere winterdag.

Vanuit het treinstation van Sauwerd ga je direct rechtsaf langs het spoor en daarna gelijk links. Rechts zie je een mooie boerderij staan. Volg daarna de paden rondom de sportvelden (voetbal en tennis) en uiteindelijk ook de oude begraafplaats. Je komt dan uit bij de provinciale weg. Steek die over en kies gelijk het smalle paadje voor je dat via een bruggetje bij het oude dorpsgedeelte van Sauwerd uitkomt. Tussen de huizen door kun je de Wetsinger zien staan, de molen van Klein Wetsinge. Loop noordwaarts langs de huizen en ga rechts. Dat is het pad naar Klein Wetsinge, een klein dorpje met twee in het oog springende gebouwen. De fraaie niet heel lang geleden gerestaureerde korenmolen de Wetsinger heb je voortdurend in het vizier en al snel ook de 19e eeuwse kerk die tegenwoordig oa dienst doet als toeristische informatiepunt van de organisatie Waddenland. Loop langs het kerkje rechtdoor en je komt bij een smal hobbelig paadje uit dat je naar Groot Wetsinge leidt. Dat is een wierdedorpje en ligt dus op een heel klein heuveltje zoals je zult zien. Daarbovenop tref je een schilderachtig straatje met verschillende huisjes en ook de oude pastorieboerderij (weem) 't Sael. Voor deze weem bevindt zich de plek waar ooit de kerk stond en aan de andere kant van de straat zie je de prachtige herbouwde kosterij met haar rode luiken.

Vanuit Groot Wetsinge loop je noordwaarts de wierde af en kom je in de weidsheid van het Reitdiepgebied terecht. Je loopt over een rustig weggetje naar De Raken, de naam van een streekje waar enkele boerderijen te vinden zijn. Onderweg steek je de brug over de Wetsingermaar over. In de Raken kom je op een punt dat je rechtdoor kunt blijven lopen maar ook rechtsaf kunt slaan richting Garnwerd. Ga daar rechtsaf, zodoende kom je op het Pieterpad terecht. Vanaf dit punt bewandel je het Pieterpad, helemaal tot in Winsum. Onderweg wandel je langs het water van het Oude Diepje dat wat buiten haar oevers treed in het nattere jaargetijde en ook langs de dijk. Het water was nu bevroren. De dijk bevindt zich langs de zuidelijke oever van het veel bredere Reitdiep. Tussendoor kom je langs Garnwerd, een mooi dorp met een middeleeuwse kerk, een 19e eeuwse korenmolen en ook enkele schilderachtige straatjes. Ik ben het verder niet ingewandeld tijdens deze route maar als je daar nog niet eerder geweest bent dan is het raadzaam even in Garnwerd te gaan kijken. Aan en bij het water vind je tevens enkele horecagelegenheden.

Zoals gezegd gaat de wandelroute voor Garnwerd langs, een pad dat leidt via de buurtschappen Klein Garnwerd en Alinghuizen. Op den duur kun je rechtsaf de Garnwerderweg op, de weg waar voorheen het Pieterpad langs ging maar dat traject is gewijzigd en dat is logisch omdat het alternatief mooier en rustiger is. De Garnwerderweg ga je dus niet op maar in plaats daarvan wandel je gewoon bij de boerderij rechtdoor. Dat is een leuk fiets/wandelpad naar het gehucht Schillegeham, je bent nog steeds in het Reitdiepgebied. Aan het einde van dat pad kom je bij een rustig weggetje en daar ga je rechtsaf. Die weg leidt je naar het dorp Winsum. Als je bij de picknicktafel komt (tegenover de voetbalvelden), kies het wandelpad dat er langs loopt. Dat gaat via Hotel Marenland (zie vierde tabblad) en het Winsumerdiep naar het centrum van Winsum. Daar zijn de nodige horecagelegenheden en nu het wat kouder was ook een kleine ijsbaan. De grote ijsbaan bevindt zich overigens aan de noordelijke rand van het dorp. Winsum heeft de nodige mooie straatjes en in het oog springende historische gebouwen waaronder twee kerken en twee molens. Het traject dat je op de kaart ziet gaat bijvoorbeeld door de Molenstraat, de Havenstraat, langs molens de Ster en de Vriendschap en langs de middeleeuwse Torenkerk. Via de Stationsweg waar de nodige fraaie huizen staan wandel je naar het treinstation. Een korte rondwandeling door het dorp is wel de moeite waard, mocht je daar de tijd voor hebben.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen. Het korte smalle Valgepad tussen Klein Wetsinge en Groot Wetsinge is wel zeer hobbelig. Je kunt omrijden via het fietspad langs de grote weg als je wilt. De route wordt er slechts een klein eindje langer van.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Sauwerd - Winsum (12 kilometer)

kaart wandelroute van Sauwerd naar Winsum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van het dorp dorp Sauwerd (Groningen) naar het grotere Winsum via de plaatsjes Klein Wetsinge, Groot Wetsinge, De Raken en Garnwerd telt ongeveer 12 kilometer. De route gaat over fiets/wandelpaden en rustige wegen. Start -en eindpunt liggen aan dezelfde spoorlijn ook een zelfde buslijn.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Sauwerd en Winsum

Trein: De dorpen Sauwerd en Winsum zijn prima per openbaar vervoer te bereiken. Ze liggen aan dezelfde spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool (en sommige tijdstippen Eemshaven). twee spoorlijnen, namelijk die tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt 2 keer per uur, op zondag 1 keer per uur. Sauwerd ligt overigens ook aan de lijn tussen Groningen en Delfzijl. Als u vanuit de stad naar het startpunt afreist dan kunt u dus vaker noordwaarts gaan met de trein.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Sauwerd en Winsum. Lijn 65 stopt ook vlakbij de molen van Klein Wetsinge (Halte Molenstreek):

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Wetsinge, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen