Wandelroute: Rondje Westeremden (22 km)

De Andreaskerk in Westeremden, Groningen Dorpsweg in het dorp Westeremden, Groningen Pastorieweg in het dorp Westeremden, Groningen Platteland van Fivelingo bij Westeremden, Groningen Wandelpad naar Garsthuizen in Groningen Het dorp Garsthuizen in Groningen Molen de Hoop in Garsthuizen, Groningen Boerderij en b&b De Diek'n in Groningen Molen de Leeuw in Zeerijp, Groningen Jacobuskerk in Zeerijp, Groningen De oude Kerk Eenum in Groningen Kösters Toen in het dorp Eenum, Groningen Mooi huis in het dorp Eenum, Groningen Restaurant 't Regthuys in het dorp Wirdum, Groningen Streeksterpad in het dorp Wirdum, Groningen Platteland van Fivelingo richting Loppersum Winkelstraat in het centrum van Loppersum Westereemdermaar in van Loppersum naar Westeremden Museum Helmantel in De Weem in Westeremden, Groningen

Verslag van de route | zaterdag 3 september 2016

Wandelpad langs de Kerk van Eenum in Groningen

Dit is een wandelroute van 22 kilometer over door Fivelingo, een oud zeekleigebied, tevens wierdenlandschap in het noordoosten van de provincie. Deze streek is ook landelijk bekend als het epicentrum van het aardbevingsgebied van Groningen. Het start -en eindpunt is het fraaie dorpje Westeremden dat voor een deel op een wierde is gesitueerd. Daar kun je tevens parkeren als je met de auto komt en de wandeling combineren met een bezoek aan Museum Helmantel in De Weem. De Weem is de voormalige pastorie-boerderij waarvan de schuur gebruikt wordt als expositieruimte voor werken van Henk Helmantel, de beroemde stillevenschilder uit dit dorp. Daarnaast worden er in het woonhuis ook rondleidingen verzorgd. Naast De Weem staat de fraaie 13e eeuwse Andreaskerk. De wandeling begint dus op de wierde en het is een goed idee om nog een klein rondje te lopen door het dorp via de Dorpsweg en de Pastorieweg want dat zijn leuke pittoreske straatjes.

Als je Westeremden uitwandelt kies je de linkerafslag. Na een tijdje over de weg te hebben gelopen sla je op den duur een fiets/wandelpad in (links). Dat leidt naar het kleine dorpje Garsthuizen. Daar loop je in een klein rondje doorheen en als je er weer uit komt zie je al vrij snel een mooie molen verschijnen genaamd De Hoop. Tijdens deze wandelroute kun je voortdurend genieten van weidse uitzichten over akkerland en soms velden. Vanaf de molen is het een flink stuk rechtdoor waarbij je eerst nog langs de rustig gelegen Boerderij de Diek'n loopt waar je kunt overnachten, eten en drinken. Daarna volgt het dorpje Zeerijp dat een mooie kern heeft met leuke huizen en een paar in het oogspringende gebouwen. Dat zijn met name de 19e eeuwse molen De Leeuw en de vrij imposante 14e eeuwse Jacobuskerk. Vanuit Zeerijp blijf je rechtdoor lopen en zie je het volgende plaatsje al opdoemen en dat is Eenum. De Kerk van Eenum is één van de oudste kerken van Groningen (12e eeuw) en torent boven het landschap uit, ook omdat het bovenop een wierde (terp) staat. Kies de voor auto's doodlopende pastorieweg. Wandelaars en fietsers kunnen het mooie paadje langs de kerk kiezen. Je komt daar ook Kösters Toen tegen (de tuin van de koster), een deels toegankelijke siertuin. Na Eenum volgt wederom een traject over een rustige weg en kom je bij het volgende dorpje en dat is Wirdum. Ook hier vind je weer een fraaie dorpskern met een op een wierde gelegen 13e eeuwse kerk en ook 't Regthuys, een café-restaurant (bestaat inmiddels niet meer).

Na Wirdum buigt de wandelroute terug in noordelijke richting en volgt een wandeling over een niet drukke weg naar Loppersum, het grootste dorp langs de route. Gezien de tamelijk lange route van vandaag hebben we het dorp niet uitgebreid bezichtigd maar dat kan wel. Loppersum heeft net als Westeremden een beschermd dorpsgezicht dus ook hier zijn enkele mooie monumentale panden te zien waaronder de 13e eeuwse Petrus en Pauluskerk, de 19e eeuwse molen De Stormvogel en ook Hotel Spoorzicht. Als je uitgekeken bent volg je het mooie landelijke traject langs de Westeremdermaar naar het eindpunt. Dat is een fiets/wandelpad door de weilanden en langs het water. Als je uiteindelijk weer terug bent in Westeremden loop je door naar de Pastorieweg en kies je het pad links de wierde op en ben je terug bij de kerk, het museum en dus ook de parkeerplaats.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Westeremden - Westeremden (22 kilometer)

kaart wandelroute van Westeremden naar Westeremden in Groningen, Nederland

Deze wandelroute begint en eindigt in het mooie dorp Westeremden (Groningen) en gaat via de plaatsen Garsthuizen, Zeerijp, Eenum, Wirdum en Loppersum. De route telt ongeveer 22 kilometer en gaat voornamelijk over wegen een voor een kleiner deel over fiets/wandelpaden. Onderweg wandel je door het wierdenlandschap van Fivelingo, door twee beschermde dorpsgezichten, langs verschillende fraaie oude kerken en leuke straatjes en langs Museum Helmantel in de historische 'De Weem'. Zoals je kunt zien aan het wegennet op de kaart kun je de route ook op een aantal punten verkorten.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer reizen

Westeremden is niet persé een handige locatie om de wandeling te starten als je op het openbaar vervoer aangewezen bent. Er is een buurtbus (lijn 562 van Qbuzz - tussen Uithuizen en Loppersum) die één keer per uur rijdt maar die moet je voor de meeste tijdstippen wel meestal van te voren reserveren. Handiger is om de route te beginnen en te eindigen in Loppersum, dat heeft immers een treinstation.

Trein: Het dorp Loppersum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.

Bus: Er rijdt ook geregeld een bus naar het dorpje Wirdum. Dat is lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen