Wandelroute: Rondje Winsum 2 (14,5 km)

Winsumerdiep en de Boog in Winsum, Groningen Hotel Marenland in Winsum, Groningen Boerderij in Schillegeham, Groningen Fietspad van Schillegeham naar Schaphalsterzijl, Groningen Fietser van Schillegeham naar Schaphalsterzijl, Groningen Waarhuis, sluiswachterswoning in Schaphalsterzijl, Groningen Uitzicht vanuit Wildeveld naar Mensingeweer, Groningen Akkers en huis bij Wildeveld in Groningen Boerderijen aan de Wildeveldseweg bij Mensingeweer, Groningen Mensingeweer aan het Mensingeweersterloopdiep, Groningen Mensingweersterbalkje in het dorpje, Groningen Enne Jans Heerd in Maarhuizen, Groningen Wandelpad langs de Enne Jans Heerd in Maarhuizen, Groningen Boerderij in Ranum, Groningen Kerk van Obergum in Winsum, Groningen Boog, café en Winsumderdiep in Winsum, Groningen

Verslag van de route | maandag 25 januari 2021

Wildeveld en Mensingeweer op het Groninger Hogeland

Dit is een wandelroute van 14,5 kilometer door het Reitdiepgebied in Groningen en een stukje over het Hogeland (in en rondom Mensingeweer). Het start -en eindpunt is het dorp Winsum dat ook een treinstation heeft. Deze route begint bij De Boog, het pittoreske bruggetje in het centrum van het dorp. Loop daar langs het café naar beneden en volg het wandelpad langs het Winsumerdiep. Ga ook onder de volgende brug door, over het Wiepoopad naar Hotel Marenland (zie ook vierde tabblad). Ga daar vlak vóór linksaf en bij de weg rechtsaf. Kies het wandelpad langs het water (en de voetbalvelden) en ga aan het uiteinde bij de weg rechtsaf. Dat is een rustig weggetje naar het voor auto's doordlopende gehucht Schillegeham. Als je daar bent aanbeland ga je rechts het fietspad op. Dat smalle pad leidt langs het Winsumerdiep naar Schaphalsterzijl. Onderweg heb je mooi uitzicht over de weilanden. Het fietspad komt uiteindelijk, na enkele bochten uit op een rustig weggetje en daar ga je rechts. Je komt dan uit in de streek Schapehals dat later vernoemd is naar de nabijgelegen sluis van Schaphalsterzijl. Daar vind je een brug, het gemaal en de voormalige sluiswachterswoning (waarhuis). Aan de westzijde van de brug en gemaal vertrekt in de minder koude maanden van het jaar een veerdienst naar Aduarderzijl. Deze Reitdiepveer vaart zoals de naam al aangeeft over het Reitdiep.

Wandel langs het waarhuis en ga bij de kruising rechtdoor. Na de boerderij kun je linksaf het streekje Wildeveld in. Dat is een traject over de zeer rustige Wildeveldseweg langs in totaal vijf boerderijen. Links kijk je uit op het gehucht Groot Maarslag en voor je in de verte zie je het dorpje Mensingeweer met haar molen en kerk. Je merkt nu ook dat de weilanden plaats maken voor akkers. Blijf gewoon de weg volgen, enkele bochten makend. Op den duur kun je rechts afslaan naar Mensingeweer dat qua skyline gedomineerd wordt door de fraaie korenmolen Hollands Welvaart. Maar ook de deels witte en middeleeuwse Michaelkerk krijg je in het vizier. Wandel langs de molen en ga het leuke bruggetje over. Dat is het Mensingeweersterbalkje over het Mensingeweersterloopdiep. Loop daarna in het oostwaartse richting, over het Pieterpad naar Winsum. Je kunt dat hele pad blijven volgen maar ook - zoals ik tijdens deze route heb gedaan - in Maarhuizen het bruggetje bij de Enne Jans Heerd oversteken. Maarhuizen is nu een gehucht maar was ooit een dorpje met eigen kerk. Nu vind je alleen nog het oude kerkhof en enkele boerderijen waaronder de monumentale Enne Jans Heerd waar onze route ons langs voert. Het pad komt langs de boerderij en langs het kerkhof.

Uiteindelijk loop je via de Winsumerstraatweg terug naar Winsum. Je kunt overigens bij de Enne Jans Heerd ook onverharde paden volgen die je over natuurlijk grasland en daarna langs een akker leidt. Zie het volgende tabblad voor dat traject. De weilanden en akkers waren nu in januari nogal drassig dus heb ik mij beperkt tot het geplaveide traject. Als je de Winsumerstraatweg volgt dan loop je parralel aan de provinciale weg naar Ranum. Ranum is een bewoonde wierde met daarop enkele boerderijen. Je vindt er tegenwoordig een relatief drukke rotonde. Leuk om te weten is dat hier vroeger de Marnelijn langs kwam, de spoorlijn vanuit Winsum naar Zoutkamp die bestaan heeft tussen 1922 en 1942. Nu is daar niets meer van te zien. De oude stationsgebouwen van Leens, Ulrum en Zoutkamp staan nog wel overeind maar dat terzijde. Eenmaal terug in Winsum kun je nog wat leuke straatjes in en rond het centrum bewandelen en als je wilt twee middeleeuwse kerken, een kleine 19e eeuwse synagoge, een kinderboekenmuseum en twee 19e eeuwse korenmolens bekijken. De Kerk van Obergum ligt aan de route. Ga ook zeker even naar de Jeneverbrug om van het uitzicht op de twee molens met daaronder een pittoresk deel van het Winsumerdiep te bekijken.


Op de website staat ook een wandelroute die in grote mate overeenkomt met dit rondje:

Rondje Winsum - Winsum via SchouwerzijlAls fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Winsum - Winsum (14,5 kilometer)

kaart wandelroute van Winsum naar Winsum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Winsum (Groningen) via de plaatsjes en buurtschappen Schillegeham, Schaphalsterzijl, Wildeveld, Mensingeweer en Maarhuizen telt ongeveer 14,5 kilometer. De route gaat over fiets/wandelpaden en rustige wegen. Als het weer goed is en het land niet verzadigd door de regenval dan kun je ook een onverhard traject over het landgoed van de Enne Jans Heerd volgen. Zie de groene stippellijn: eerst een stukje door het natuurlijke grasland en daarna langs de akker naar de weg. De paarse stippellijn geeft het traject over het Pieterpad aan.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Winsum

Trein: het dorp Winsum is prima per openbaar vervoer te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar bijvoorbeeld de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Winsum:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur.

Lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen