Op vakantie naar het eiland Schiermonnikoog

Strandpaviljoen op het Waddeneiland Schiermonnikoog B&B in de provincie Groningen Strandwandelaars op het Waddeneiland Schiermonnikoog Rode vuurtoren op Waddeneiland Schiermonnikoog Duinen en strand op het Waddeneiland Schiermonnikoog Eilander huisjes in het dorp Schiermonnikoog Eilander huisjes op het Waddeneiland Schiermonnikoog Fietsers op het Waddeneiland Schiermonnikoog Duinen en natuur op het Waddeneiland Schiermonnikoog

Het waddeneiland bij GroningenStraat met oude cottages op het eiland Schiermonnikoog, Nederland

Schiermonnikoog is één van de Nederlandse Waddeneilanden die hier voor de noordkust liggen. De meesten behoren tot de provincie Friesland, zo ook 'Schier'. Echter: de veerboot naar het eiland vertrekt in de Groningse haven van Lauwersoog dus tamelijk relevant voor mensen die in Noord Groningen vakantie komen vieren, of het nu een dagtripje is of een langer verblijf. U kunt hier dus komen met de veerboot maar u kunt de auto niet meenemen, Schiermonnikoog is autoloos. Na aankomst kunt u met de bus naar het gelijknamige dorp (of verder) of een fiets huren. Het dorp Schiermonnikoog is het enige plaatsje hier en daar woont de meerderheid van de slechts (nog geen) 1000 inwoners. Dat is ooit anders geweest want er waren in de 17e eeuw nog meerdere dorpjes. Toen het westelijke deel van het eiland langzaam in zee verdween konden mensen zich daar als bewoners niet meer handhaven. In het dorpje zijn naast de hotels ook nog mooie oude eilander huisjes, één zelfs uit begin 18e eeuw. U kunt vele keren op een dag per boot naar het eiland. Er is een veerdienst van 45 minuten en een sneldienst van 20 minuten. U kunt dus parkeren in de haven van Lauwersoog maar er rijden ook bussen naar deze plek. Er is een dienst van en naar de stad Leeuwarden en één van en naar de stad Groningen. Als u aankomt in Veerdam (plek op het eiland waar de veerboot arriveert en vertrekt) dan staat er altijd een bus klaar. Als die vol is, is er wel een andere. Dat geldt ook voor de busdiensten naar de haven, ook die sluiten perfect aan op de veerdiensten.

Boot naar Schiermonnikoog | De bus naar Lauwersoog | De bus op Schiermonnikoog


Schiermonnikoog is gekend om haar relatieve rust al verdiend ze haar kost overwegend met toerisme. U treft hier fraaie natuur en zeker ook haar strand, één van de breedste van Europa. Deze zandvlaktes vind je aan de noordkust met het Noorderstrand, het Oosterstrand en de Balg, één van de jongste natuurgebieden van Nederland en een zandplaat die aangroeit. Aan de westkust ligt het Westerstrand. Al die stranden zijn met elkaar verbonden en worden geflankeerd door duinen. Een deel van het eiland is ook onderdeel van een nationaal park, logisch genaamd Nationaal Park Schiermonnikoog. Het is een gevarieerd landschap met strand, duinen, bossen, kwelders, bloemen en polders die ook door tal van vogelsoorten bezocht worden. Geen eiland is uiteraard compleet zonder een vuurtoren en 'Schier' heeft er twee waarvan de witte (de Zuidertoren) niet meer als zodanig gebruikt wordt. De rode Noordertoren is nog wel in gebruik.


Wandelen en fietsen

Het eiland is een kilometer of 18 lang en er zijn ook fietspaden dus behalve wandelen is het ook mogelijk te gaan fietsen. Hieronder ziet u een fietsroute van 21 kilometer staan. Er zijn drie plekken op het eiland waar u een fiets kunt huren, één daarvan is bij de haven (Veerdam) en twee in het dorp. De derde link leidt u naar een wandelroute van 15 km, via oa. het Rif, de Westerplas en ook langs duinen. Misschien dat je nog zeehonden kunt zien. Er zijn meer wandelroutes te volgen, dat moet gezegd.

Fietsroute | Fietsverhuur | Wandelroute

Interactieve kaart van Schiermonnikoog en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Strandhotel om de Noord


Het strandhotel om de Noord staat niet in het dorp Schiermonnikoog maar 1,5 kilometer verder noordwaarts aan de Badweg én bij het strand. Ook hier kunt u gewoon met de bus komen. Het is het eindpunt van buslijn 3. Er staan altijd bussen te wachten als u van de veerboot komt dus u kunt altijd vrijwel direct naar het hotel reizen.

Hotel Graaf Bernstorff


Hotel Graaf Bernstorff staat in het dorpje Schiermonnikoog en daar kunt u uiteraard ook met de bus komen. Buslijn 2 gaat naar het dorp en stopt ook bij het hotel. Er staan altijd bussen te wachten als u van de veerboot komt dus u kunt altijd vrijwel direct naar het hotel reizen. In het hotel kunt u voornamelijk tweepersoonskamers boeken maar er is op uw data eventueel ook een familiesuite voor 4 personen beschikbaar.

Hotel de Vier Dames


Hotel de Vier Dames staat in het dorpje Schiermonnikoog en daar kunt u uiteraard ook met de bus komen. Buslijn 2 gaat naar het dorp en stopt ook bij het hotel. Er staan altijd bussen te wachten als u van de veerboot komt dus u kunt altijd vrijwel direct naar het hotel reizen.
Terug naar:

→ Vakantiebestemmingen in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen