Vakantie in Fivelingo - Groningen

Ondergaande zon in Fivelingo, Groningen Kaart van Fivelingo in Groningen Winter in Fivelingo, Groningen Hangende Keukens van Appingedam, Groningen Kerk van het dorp Stedum in Fivelingo, Groningen Het dorp Zeerijp in Fivelingo, Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen Kerk en toren van Uitwierde bij Delfzijl, Groningen De dijk en zee in Delfzijl, Groningen Sebastiaankerk in Bierum, Groningen Boomgaard en theetschenkerij de Luingahof in Bierum, Groningen Donatuskerk van Leermens in Groningen

Het land van kleine steden, oude kerken en uitgestrekt platteland

Fivelingo is de naam van een landschap in het noordoosten van Groningen. Het omvat zeer dunbevolkte streken maar ook twee aan elkaar grenzende kleine steden. Dat zijn Appingedam (11 duizend inwoners) en Delfzijl (25 duizend). Delfzijl is het geïndustrialiseerde havenstadje in de regio al heeft het ook een promenade, een natuurgebied op loopafstand en wordt het geflankeerd door het beschermde dorpsgezicht van Uitwierde. De behoorlijk in de buurt gesitueerde Eemshaven heeft tegenwoordig ook de nodige industrie. Die locatie is onderdeel van het Groningse Hogeland, een streek die op een andere pagina wordt behandeld. Appingedam is het historische stadje, plek met een pittoresk middeleeuws centrum, enkele musea en een architectonische trekpleister in de vorm van de Hangende Keukens (niet van binnen te bezichtigen).

De overige delen van Fivelingo worden gekarakteriseerd door open landschappen met vooral veel akkerbouw, maren, kleine dorpen en de nodige mooie boerderijen. Er zijn fraaie plaatsen met beschermde dorpsgezichten. Behalve de net al genoemde locaties Appingedam en Uitwierde zijn dat Stedum, Lellens, Marsum, Loppersum en Westeremden. Westeremden is het wierdedorp waar De Weem staat, de opnieuw opgebouwde pastorieboerderij dat fungeert als Museum Helmantel. Helmantel is één van de bekendste Nederlandse stillevenschilders van deze en vorige eeuw. Verspreid over het gebied zijn ook tal van andere fraaie plaatsjes met oude kerken zoals Krewerd, Eenum, Zeerijp, Wirdum, 't Zandt, Godlinze en Holwierde. In Eenum en Zeerijp zijn tevens gedurende bepaalde perioden in het jaar beeldentuinen te bezichtigen. De Gerichtshof is daar één van. Er zijn meer verborgen pareltjes in deze streken. U zou bijvoorbeeld ook eens thee kunnen gaan drinken in de rustieke boomgaard van de Luingahof in Bierum of in de theetuin van het Pronkje vlakbij de oude Mariakerk in Krewerd. Naast de wandelroutes en fietsroutes die u kunt volgen behoort kanoën ook tot de mogelijkheden. Dat kan aan het Damsterdiep bij de Wirdumerklap (brug in Wirdumerdraai) en bij de camping naast Landgoed Ekenstein.

Vier voorbeelden van bestemmingen

Vakantiebestemming Loppersum in Groningen Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Delfzijl in Groningen Vakantiebestemming Bierum in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Zeerijp in GroningenInteractieve kaart van Fivelingo en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Overnachten in Fivelingo

Hotel Spoorzicht in Loppersum heeft kamers én appartementen om te boeken.


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


hotel in Noord Groningen
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Westeremden kan ook worden begonnen in Garsthuizen, Zeerijp, Eenum, Wirdum en Loppersum. De route tussen Delfzijl en Appingedam via Uitwierde kan uiteraard ook in omgekeerde richting bewandeld worden. Dat geldt ook voor het langere traject tussen Appingedam en Loppersum. Die wandeltocht gaat ook door Jukwerd, Krewerd, 't Zandt en Zeerijp. Loppersum, Appingedam en Delfzijl zijn per trein te bereiken. De wandeling naar Meij (Uithuizermeeden) komt bij een andere spoorlijn uit.


Wandelen in Appingedam Wandelen in Uitwierde Wandelen in Marsum Wandelen in Bierum Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen in 't Zandt Wandelen in Zeerijp groen vlak Wandelen in Stedum

Langere fietsroutes in deze streek

De fietsroute door het noordelijke deel van Fivelingo kunt u behalve in Westeremden ook beginnen in oa. Loppersum, Eenum, Oosterwijtwerd, Krewerd, Holwierde, Bierum, Spijk, Losdorp, Godlinze en Zeerijp. Route twee is een gevarieerde fietstocht omdat je wederom over fraai platteland fietst maar ook door het prachtige stadje Appingedam komt en vanaf havenstadje Delfzijl het pad volgt over de zeedijk. Deze route kunt u behalve in Loppersum ook starten in Garrelsweer, Wirdumerdraai, Appingedam, Delfzijl, Holwierde, Krewerd, Oosterwijtwerd en Wirdum. De derde en vierde route gaan deels door Fivelingo en deels door het aangrenzende cultuurlandschap Hogeland. Rit drie kunt u ook beginnen in oa. Huizinge, Westeremden, 't Zandt, Zijldijk, Oosternieland, Roodeschool, Uithuizermeeden, Uithuizen, Rottum, Stitswerd en Kantens. Fietstocht vier kan behalve in Oosteinde ook worden begonnen in Roodeschool, Oudeschip, Spijk, Losdorp en Godlinze. De vijfde route door het Centrale Woldgebied komt slechts voor een klein deel door Fivelingo, namelijk bij Lellens en Stedum.


Fietsen in Godlinze Fietsen in Appingedam Fietsen in Middelstum Fietsen in Oosteinde groen vlak Fietsen in het Centrale Woldgebied


Uitgelichte locaties en paden

Dijkpad langs de Eems Ekenstein Lutjerijp Nijenklooster Schansweg tussen Leermens en Eenum Woldweg naar Zeerijp

Met het openbaar vervoer

Trein: de plaatsen Stedum, Loppersum, Appingedam en Delfzijl zijn prima per trein te bereiken. Ze liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: er rijden ook bussen naar een aantal plaatsen in deze streek waaronder Ten Post, Garrelsweer, Wirdum, Appingedam, Delfzijl, Holwierde, Bierum en Spijk:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum, Eekwerd en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur. Let er wel op dat de bushaltes van Wirdum en Eekwerd bij de provinciale weg gesitueerd zijn en dat je daarna nog een kilometer moet lopen naar de plaatsjes. Stap uit bij halte Eekwerd om naar Landgoed Ekenstein te wandelen. Dat is één kilometer. Steek de provinciale weg over en kies al snel links het wandelpad door het bos. Dat leidt langs Borg Rusthoven naar het landgoed, hotel en restaurant.

Lijn 41: Appingedam - Uithuizen via Holwierde, Bierum, Spijk, Eemshaven, Roodeschool en Uithuizermeeden. Rijdt één keer per uur, niet op zondag. Rit wordt uitgevoerd met een 8 persoonsbus.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

Terug naar:

→ Cultuurlandschappen in Noord Groningen

© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen