Wandelen in Noord Groningen

Wandelpad op een landgoed op het Hogeland, Groningen Onverhard wandelpad langs het water in de Marne, Groningen Wandelpad in het Middag-Humsterland, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Wandelpad langs huizen in Fivelingo, Groningen Wandelpad langs het water door het Centrale Woldgebied, Groningen Wandelpad en bruggetje op het Hogeland, Groningen Wandelaars over het Pieterpad in Noord Groningen Wandelen door pittoreske straatjes in de stad Groningen Wandelpad in het Stadspark van de stad Groningen Kaart met landschappen van Noord Groningen

Bekijk de wandelroutes in Noord Groningen (of korte fietsroutes)

Hieronder vindt u een flink aantal wandelroutes in Noord Groningen, variërend van 7 tot 22 kilometer. De routes zijn ook te gebruiken als korte fietsroutes want de wandelingen gaan meestal over fiets/wandelpaden en rustige wegen. Voor de enkele uitzonderingen (onverharde paden) zijn altijd alternatieven beschikbaar want de fietsmogelijkheden zijn in deze regio ontelbaar. De routes zijn te wandelen of te fietsen in de volgende landschappen: Middag-Humsterland, Reitdiepgebied, Het Hogeland, De Marne, Nationaal Park Lauwersmeer, Fivelingo en het Centrale Woldgebied al komen de stad Groningen, het Drentse Noordenveld (de Onlanden) en het Westerkwartier (rond Zuidhorn) ook nog voorbij. Deze regio staat bekend om haar zeekleigebieden met het nodige akkerland maar verder zuidwaarts veranderen de landerijen voornamelijk in grasvelden. Er zijn ook veel wierdelandschappen, gebieden met kleine dorpjes waarvan delen gesitueerd zijn op terpen (wierden) met vaak daarop een oude kerk. Ook zijn er streken met statige villa -en hereboerderijen, en monumentale boerderijschuren. Streekdorpen zijn er in mindere mate, vaak lintvormige plaatsen die gesitueerd zijn in oude veenontginningsgebieden.

Hieronder volgt een lijst met alle routes, op de volgende tabbladen staan de routes nog eens per streek. Bij elke route staan ook de reismogelijkheden per trein en/of bus vermeldt, in het geval je op het openbaar vervoer aangewezen bent. Ook dan zijn er tal van opties. In het lijstje hieronder staat ook het Pieterpad, de bekende meerdaagse wandelroute die Nederland van noord naar zuid doorkruist. Twee etappes zijn gesitueerd in Noord Groningen. De 32 kilometer is dan ook de lengte van de twee etappes tezamen. Voor veruit de meeste wandelingen geldt dat u met trein of bus naar het startpunt kunt reizen. Bekijk wat dat betreft de link hieronder al wordt die informatie ook telkens op de wandelpagina's gedeeld. Onderaan de pagina staan de wandelroutes ook op een interactieve kaart. Let op: de wandelroutes op deze website zijn dus ook te gebruiken als korte fietsroutes. Soms is een bepaald pad onverhard maar dan wordt een alternatief geboden voor mensen die op de fiets zijn. De wandelroutes in het Lauwersmeergebied zijn echter niet geschikt om te fietsen. Als u wilt fietsen, kijk dan ook op de volgende pagina. Daarop staan langere fietsroutes in Noord Groningen.

Lange fietsroutes in Noord Groningen

Wandelen in combinatie met het openbaar vervoer


De routes (cijfer linksboven = het aantal kilometers)

Wandelen in Appingedam Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen in Zeerijp Wandelen in Uithuizen Wandelen op het Hogeland Wandelen in Breede Wandelen in Middelstum Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in Groningen Wandelen in De Ham Wandelen in Niehove Wandelen in Ezinge Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Eenrum Wandelen in Pieterburen Wandelen over het Pieterpad in Groningen Wandelen in Leens Wandelen in Zoutkamp Wandelen op de Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer Wandelen in de Kollumerwaard in Nationaal Park LauwersmeerDe wandelroutes op kaart


Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied is een rivierengebied met wierdendorpen, middeleeuwse kerken, velden met grazend vee en langs het Reitdiep ook dijken. De streek ligt ten noordwesten van de stad Groningen. Het Reitdiep is de naam van een rivier die deels door dit gebied vloeit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de plaatsjes Garnwerd, Aduarderzijl en Schaphalsterzijl. Middag-Humsterland is één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland en is voorgedragen om onderdeel uit te maken van het UNESCO werelderfgoed. Middag en Humsterland zijn de namen van eilanden. In de middeleeuwen lag dit gebied (voor de droogleggingen) onder water en woonde men op de wierden. Het dorp Winsum is de grootste kern. Verder vind je er fraaie dorpjes als Garnwerd, Ezinge, Niehove en Saaksum. Het Pieterpad komt door het Reitdiepgebied. Dat is de tweede etappe (20 km) tussen Winsum (via Garnwerd) naar Groningen.

De routes

Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in Ezinge Wandelen in De Ham Wandelen in Niehove Wandelen in Mensingeweer groen vlak Wandelen over het Pieterpad in Groningen groen vlak

Het Hogeland

Het Hogeland is het cultuurlandschap in het noorden en noordoosten van de provincie Groningen. Tegenwoordig is er ook een gemeente die Hogeland heet en dat valt in grote mate samen met het landschap maar niet helemaal. Het gebied omvat een groot deel van het Groninger kustgebied met haar tientallen kilometers lange dijken en uitgestrekte polders waar akkerbouw bedreven wordt. Deze regio wordt verder gekarakteriseerd door mooie hereboerderijen, statige villa's (met name Usquert), weidse uitzichten en ook wierdendorpen, met name in het zuidelijke deel van het Hogeland. Denk aan mooie dorpjes als Middelstum en Eenrum. Het dorp Uithuizen is de grootste kern. Pieterburen is het noordelijke startpunt van het Pieterpad. Die eerste etappe (12 km) gaat naar Eenrum.

De routes

Wandelen in Uithuizen Wandelen op het Hogeland Wandelen in Breede Wandelen in Middelstum Wandelen in Eenrum Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Pieterburen groen vlak Wandelen over het Pieterpad in Groningen

Centrale Woldgebied

Het Centrale Woldgebied is een compacte streek pal ten noordoosten van de stad Groningen. Dit was vroeger een veenontginningsgebied en dat betekent dat je hier een streekdorpenlandschap aantreft met kanaal- en straatdorpen. Op de kleigronden die na de afgravingen zijn overgebleven wordt met name veeteelt bedreven. In het land zul je fraaie boerderijen kunnen zien met grazend vee in de velden. Het kanaaldorp Onderdendam is een zeer fraai plaatsje, evenals het kleine pittoreske Westerdijkshorn. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Zuidwolde, Thesinge, St Annen, Ten Boer en Bedum. Bedum is de grootste kern in het Centrale Woldgebied en biedt de nodige horeca en winkels.

De routes

groen vlak Wandelen in Westerdijkshorn groen vlak

Fivelingo

Fivelingo is zoals de meeste streken in Noord Groningen gesitueerd op oude kleigronden waar veel akkerbouw bedreven wordt. Ook hier tref je weer wierdenlandschappen met beschermde dorpsgezichten en oude kerken aan. Mooie grote boerderijen en dijkdorpen zijn er ook. Aan de Eems (dat uitmondt in de Waddenzee) ligt het geïndustrialiseerde kuststadje Delfzijl. Aan de andere kant van de rivier ligt Duitsland. Delfzijl is de grootste plaats in deze streek, gevolgd door het nabijgelegen middeleeuwse stadje Appingedam. Voorbeelden van kleinere mooie plaatsen zijn Westeremden, Stedum, Loppersum en Wirdum.

De routes

Wandelen in Appingedam Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein groen vlak Wandelen in Zeerijp groen vlak

De Marne

De Marne is een streek in het uiterste noordwesten van de provincie Groningen. Net als op het Hogeland vind je hier een mix van een kustgebied met een wierdelandschap. Ook hier kun je weer fietsen en wandelen over de paden langs en op de zeedijk. De kustregionen zonder dijk bestaan deels uit een zoutwater-getijdenlandschap met kwelders. Landinwaarts liggen de dijkdorpen en wierdedorpen. Het Reitdiep stroomt ook door dit gebied en mondt bij het vissersdorp Zoutkamp uit in het Lauwersmeer. Dit dorp ligt tevens vlakbij Nationaal Park Lauwersmeer. De Marne telt alleen maar kleinere dorpen, zoals bijvoorbeeld Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Leens, Kloosterburen, Houwerzijl en het net genoemde Zoutkamp.

De routes

Wandelen in Leens groen vlak Wandelen in Zoutkamp

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeergebied is het nationale park van Groningen. Het ligt overigens op de grens met Friesland dus het bevindt zich ook voor een deel in die provincie. Het Lauwersmeer was vroeger een zee maar werd afgesloten. Niet heel lang geleden heeft men dit gebied tot nationaal park verklaard. In en langs de mooie natuur in dit gebied kun je wandelen en fietsen. Hieronder ziet u geen wandelverslagen maar worden twee locaties uitgelicht waar verschillende (meestal) kortere routes te lopen zijn, meestal ook over onverharde paden.

De routes

Wandelen op de Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer groen vlak Wandelen in de Kollumerwaard in Nationaal Park Lauwersmeer

De stad Groningen

Groningen is de grote stad in de provincie en tevens de grootste plaats in Noord Nederland. Naast het mooie centrum waar u zeker kunt wandelen door de mooie straatjes, langs de havens en de iconische gebouwen zijn er ook behoorlijk grote groene gebieden in en rond de stad. Denk aan het Stadspark, het Noorderplantsoen, het Piccardthof, de Hoornseplas en wat verder natuurgebieden Kardinge en de Onlanden. Daarnaast is Groningen ook een plaats aan het bekende Pieterpad. Het traject van Groningen naar Winsum telt 20 kilometers. De overige 12 in de provincie zijn te bewandelen tussen Winsum en Pieterburen.

De routes

Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in Groningen Wandelen over het Pieterpad in Groningen
© 2020 — Ontdek Noord Groningen