Wandelroute: Rondje Uithuizen (11 km)

Menkemaborg en tuinen in Uithuizen, Groningen Rozentunnel in de Menkemaborg, Uithuizen Wandelpad van Uithuizen naar Uithuizermeeden, Groningen Akkers langs het fietspad bij Uithuizen Groningen De kerk van Uithuizermeeden in Groningen Wandelpad op het landgoed van de Rensumaborg in Uithuizermeeden, Groningen De Rensumaborg in Uithuizermeeden, Groningen Tuinhuisje bij de Rensumaborg in Uithuizermeeden, Groningen Mooi huis aan de weg achter Uithuizermeeden in Groningen Akkerland en boerderij in de  Uithuizerpolder bij Uithuizermeeden in Groningen Talmaweg in Uithuizen, Groningen Vicariepad in Uithuizen, Groningen Wandelpad in het dorp Uithuizen, Groningen Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen, Groningen Horeca en winkels in het dorp Uithuizen, Groningen

Verslag van de route | dinsdag 7 juli 2020

Het platteland rond Uithuizermeeden op het Hogeland in Groningen

Dit is een wandelroute van 11 kilometer over het noordelijke Hogeland in Groningen. Het start -en eindpunt is het dorp Uithuizen. De route begint op de kaart bij de Menkemaborg, een prachtige historische trekpleister. De wandeling telt eigenlijk 10 kilometer maar ik heb voor het gemak de meters die je aflegt als je de tuinen van de borg bezichtigt, alsmede de paden die je bewandelt op het landgoed Rensumaborg (Uithuizermeeden) voor het gemak ruim meegerekend. Het eindpunt van de route op de kaart is het centrum van het dorp. Als je met de auto bent, loop dan terug naar het parkeerterrein bij de borg. Als je met bus of trein bent, loop dan naar het bus of treinstation van Uithuizen. Allemaal vlakbij het centrum gesitueerd.

Ik heb zelf de Menkaborg al vaak bezocht en de tuinen nog vaker (kaartje voor alleen de tuin kopen kan ook). Ik besloot vóór de wandeling aan nog een keer naar het landgoed te gaan omdat op dat moment (begin juli) de rozentunnel in bloei stond. De tuin lag er prachtig bij rondom de omgrachte borg. Naast de Menkemaborg staat nog een fraai oud gebouw en dat is het Schathoes. Daar kun je terecht voor eten en drinken, binnen of op het terras. Het Schathoes is ook apart te bezoeken in het geval je alleen maar wilt eten en drinken. Dan de route: als je met je rug naar de ingang van de borg staat, kies dan gelijk het eerste pad door het bos links. Het pad gaat dan gelijk weer links en vervolgens ga je rechts over het bruggetje. Je komt dan bij een weg uit en daar sla je linksaf. Al zeer snel kun je weer snel links een fietspad in, het Snoekegatpad. Vanaf dat moment wandel je over een mooi fiets/wandelpad naar het dorp Uithuizermeeden. Het pad gaat niet precies rechtdoor want je moet enkele korte 90 graden bochten maken maar het is in principe rechtdoor in noordoostelijke richting. Op den duur zie je een mooie witte toren opdoemen. Dat is de laat middeleeuwse Mariakerk die in de 19e eeuw echter een neoclassicistisch uiterlijk gekregen heeft. Het pad komt uit bij die fraaie blauw-witte kerk. Vervolgens ga je bij de weg linksaf en als je bij de drukkere autoweg komt steek je die over. Je ziet al zeer snel een smalle weg aan de linkerkant door de bomen gaan. Dat is de Rensumalaan die naar de Rensumaborg leidt.

De Rensumaborg is geen bezoekersattractie maar het landgoed is overdag vrij toegankelijk. Het heeft een bescheiden netwerk van paden en je kunt er toch flink wandelen. Een deel van het bosrijke landgoed bevindt zich vóór de spoorwegovergang en een deel er achter. De borg zelf staat pal achter de overgang. In het meest noordelijke deel van het landgoed staat nog een overkoepeld huisje met bankje bovenop een klein heuveltje. Dat wordt omgeven door een open stukje natuur, inclusief een vijver. Als je uitgewandeld bent op het landgoed, zorg dan dat je weer terugkeert op de Rensumalaan. Die weg loopt links langs de Rensumaborg. Zoals je kunt zien op de kaart hoef je daarvoor niet helemaal terug naar de ingang van de borg. Als je de Rensumalaan afloopt, ga dan linksaf. Dan volgt een traject over de Oudedijksterweg en de Oude Dijk naar Uithuizen. Dit is het domein van de grote boerderijen en de uitgestrekte akkers. Aan je linkerhand kom je langs verschillende grote boerderijen, oud en nieuw. Rechts kun je genieten van het weidse uitzicht over de Uithuizerpolder. De Oudedijksterweg is in feite het grensvlak in dit gebied tussen de bewoonde wereld en de lege polders. Leeg is overigens een relatief begrip in dit geval want nog een stuk noordelijker vind je ook nog het buurtschap Valom.

Op den duur kun je Uithuizen binnenlopen maar dat doe je pas bij de Talmaweg, het bordje zie je duidelijk staan. Dat is een lange weg met verschillende leuke losstaande huizen. Je loopt die weg niet helemaal af want ongeveer halverwege kies je het fietspad rechtsaf. Dat is het Vicariepad dat via enkele korte 90 graden bochten in westelijke richting loopt, langs de noordkant van Uithuizen. Het is een semi-landelijk traject waarbij je onderweg ook nog een prachtig veld met wilde bloemen tegenkomt. Twee momenten tijdens dit traject wandel je tussen de huizen door. Op den duur buigt het Vicariepad vanzelf in zuidelijke richting en loop je het dorp binnen. Daarvóór steek je eerst nog een drukke weg over. De meest in het oog springende straat in Uithuizen is de hoofdstraat (verdeeld in west en oost). Daar vind je de winkels, horecagelegenheden en ook verschillende kerken. De twee meest opvallende zijn de 19e eeuwse Jacobus de Meerderekerk en de nog veel oudere Jacobikerk. Als je het zijstraatje de Mennonietenkerkstraat inwandelt dan zie je rechts nog de Doopsgezinde Kerk met haar witte gevel en links een 19e eeuwse korenmolen genaamd De Liefde.


Als fietsroute gebruiken?

Deze route is ook per fiets af te leggen. Dat geldt niet voor de bospaden op het landgoed rondom de Rensumaborg in Uithuizermeeden. Als je op de fiets bent dan moet je gewoon door de Rensumalaan blijven rijden.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Uithuizen - Uithuizen (11 kilometer)

kaart wandelroute van Uithuizen naar Uithuizen in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Uithuizen (Groningen) via het dorpje Uithuizermeeden telt ongeveer 11 kilometer. De route gaat over fiets/wandelpaden en rustige wegen. Onderweg kun je ook de prachtige Menkemaborg bezoeken en het landgoed rondom de Rensumaborg bewandelen. De route begint bij de Menkemaborg en eindigt in het centrum van Uithuizen. Als je niet in Uithuizen verblijft dan kun je vandaar teruglopen naar de Menkemaborg als je daar de auto hebt geparkeerd of naar het treinstation of busstation wandelen in het geval je met het openbaar vervoer bent.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Uithuizen

Trein: de dorpen Uithuizen en Uithuizermeenden zijn prima per openbaar vervoer te bereiken. Ze liggen aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar bijvoorbeeld de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Uithuizen:

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.

Lijn 41: Appingedam - Uithuizen via Holwierde, Bierum, Spijk, Eemshaven, Roodeschool en Uithuizermeeden. Rijdt één keer per uur, niet op zondag. Rit wordt uitgevoerd met een 8 persoonsbus.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen