Openbaar vervoer in Noord Groningen

Trein op het Hogeland van Groningen in Usquert Bus op het platteland van Groningen in Onderdendam Kaart met landschappen van Noord Groningen Met de trein of bus naar de stad Groningen Met de trein of bus naar Winsum, Groningen Met de trein of bus naar de Menkemaborg in Uithuizen, Groningen Met de trein naar Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen Met de trein naar Appingedam, Groningen Treinvakantie in Noord Groningen en de stad

Het Groninger land verkennen per trein of bus

Als u vanuit een andere Nederlandse provincie of zelfs België naar Noord Groningen op vakantie wilt en u heeft geen auto tot uw beschikking dan zijn er nog steeds de nodige mogelijkheden om dit noordelijke deel van Nederland te verkennen. Uiteraard kunt u met het openbaar vervoer naar de stad Groningen reizen - de grootste plaats in dit deel van het land - maar er zijn ook zeker mogelijkheden om per trein of bus op mooie locaties op het platteland te geraken. Lees hier hoe u vanuit een ander deel van Nederland deze kant op kunt komen met de trein (en auto). Komt u uit België? Volg dan de tweede link:

Vanuit Nederland naar Groningen | Vanuit België naar Groningen


Noord Groningen heeft twee zeer frequent opererende treindiensten en meerdere eveneens zeer regelmatig rijdende bussen. Zo kunt u bijvoorbeeld naar mooie dorpen als Winsum, Eenrum, Middelstum en Zoutkamp, naar het middeleeuwse stadje Appingedam en naar historische trekpleisters als Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, de Menkemaborg in Uithuizen en Landgoed Verhildersum in Leens. Ook zult u op de website tal van wandelroutes kunnen vinden die u vanuit plaatsen met treinstations en bushaltes kunt lopen. Geen auto hebben hoeft niet een belemmering te zijn als u de mogelijkheden kent. Wilt u gaan wandelen? Kijk dan vooral hier op de volgende pagina:

Wandelen in combinatie met het openbaar vervoer


Met het openbaar vervoer

Trein (blauw - Arriva):

De noordelijke spoorlijn is die tussen Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.

De oostelijke spoorlijn is die tussen Groningen en Delfzijl. Ook deze trein (Arriva) rijdt twee keer per uur en op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.

Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten)Bus (rood - Qbuzz):

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum, Eekwerd en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur. Let er wel op dat de bushaltes van Wirdum en Eekwerd bij de provinciale weg gesitueerd zijn en dat je daarna nog een kilometer moet lopen naar de plaatsjes. Stap uit bij halte Eekwerd om naar Landgoed Ekenstein te wandelen. Dat is één kilometer. Steek de provinciale weg over en kies al snel links het wandelpad door het bos. Dat leidt u langs Borg Rusthoven naar het landgoed, hotel en restaurant.

Lijn 9: Station Noord (Groningen) - De Punt via oa. Westerhaven, Zuiderdiep, Hoofdstation, Martini Ziekenhuis, Hoornseplas, Eelderwolde, Paterswolde, Eelde en Eelde Airport. Rijdt twee keer per uur. Als u de Onlanden wilt bezoeken, stap dan uit bij bushalte Elsborgpad in Eelderwolde. Op de kaart is het traject aangegeven tot Eelderwolde (daar houdt het bereik van de website op) maar de bus rijdt dus nog een stuk verder.

Lijn 35: Groningen - Oldehove via Den Ham en Aduard. Rijdt één keer per uur, niet op zondag. Meestal zijn dat kleinere busjes.

Lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.

Lijn 39: Groningen - Surhuisterveen via oa. Aduard, Zuidhorn, Sebaldeburen, Grootegast en Opende. Rijdt één keer per uur. Op zondag één keer per twee uur. Op de kaart is het traject aangegeven tot Zuidhorn (daar houdt het bereik van de website op) maar de bus rijdt dus nog een stuk verder.

Lijn 41: Appingedam - Uithuizen via Holwierde, Bierum, Spijk, Eemshaven, Roodeschool, Uithuizermeeden en Uithuizen. Rijdt één keer per uur. Op zaterdag alleen tussen Appingedam en Spijk, op zondag niet. Men rijdt op dit traject meestal met 8-persoonsbusjes.

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen - Winsum. Tot Hornhuizen via (oa.) Baflo, Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Vanaf Hornhuizen terug via Leens, Wehe-den Hoorn en Mensingeweer. Lijn 68 vertrekt één keer per uur vanuit Winsum maar dat is of via Pieterburen naar Hornhuizen of via Leens. De diensten 's ochtends gaan via Leens en de middagdiensten via Pieterburen. Kijk dus goed naar de dienstregeling.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.

Bekijk dienstregelingen: QBuzzInteractieve kaart met spoorlijnen en buslijnen


Nog enkele opmerkingen

1. Er rijden uiteraard ook stadsbussen rond in Groningen die u naar alle hoeken van de stad kunnen brengen.

2. Natuur -en recreatiegebied Kardinge aan de rand van de stad Groningen is een halte voor tal van buslijnen: stadsbussen maar bijvoorbeeld ook de hierboven genoemde buslijnen 61 en 65. Die bussen stoppen bij de Park & Ride, pal tegenover Sportcentrum Kardinge.

3. Op de interactieve kaart hierboven staan alleen de bezienswaardigheden en interessante locaties die langs de spoorlijnen en buslijnen gesitueerd zijn.


Belangrijk: controleer altijd van te voren een dienstregeling want die kan uiteraard op een bepaald moment veranderen. Ik zal ze uiteraard in de gaten houden en waar nodig de informatie op de website aanpassen.

Vakantiebestemmingen per trein

Hieronder ziet u de hier op de website uitgelichte vakantiebestemmingen in Noord Groningen die per trein te bereiken zijn. Het zal niet verbazen dat de grote spoorweghub Groningen is. Vanuit die stad vertrekken treinen in allerlei richtingen waaronder twee in dit noordelijke deel van de provincie maar bijvoorbeeld ook naar het oosten van Groningen, in westelijke richting via Zuidhorn naar Leeuwarden in Friesland en naar het zuiden, richting de Randstad. Er is bijvoorbeeld een directe treinverbinding met steden als Assen, Zwolle, Amersfoort, Utrecht, Gouda en Rotterdam. De trein richting de Randstad is van de NS, de spoorlijnen in dit deel van Noord Nederland worden geëxploiteerd door Arriva. Komt u bijvoorbeeld uit Utrecht en is uw eindbestemming Appingedam? Zorg dan dat u in Groningen bij de NS uitcheckt en daarna incheckt bij Arriva voor de trein naar Appingedam. Elke vervoerder heeft zijn eigen in -en uitcheckpaaltjes.

groen vlak Vakantiebestemming Stad Groningen groen vlakLangs de spoorlijn Groningen - Eemshaven

De trein rijdt van Groningen naar de Eemshaven, pal voor de veerbootterminal waar de veerboot naar het eiland Borkum vertrekt. Echter: op verreweg de meeste tijdstipppen is het eindpunt Roodeschool. Winsum, Warffum, Usquert en Uithuizen zijn dorpen aan deze spoorlijn. Kijk hieronder voor meer info over deze plaatsen.

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen groen vlakLangs de spoorlijn Groningen - Delfzijl

De trein rijdt van Groningen naar Delfzijl, de havenstad aan de Eems. Bedum en Loppersum zijn dorpen aan die spoorlijn en Appingedam een klein stadje. Kijk hieronder voor meer info over deze plaatsen.

Vakantiebestemming Bedum in Groningen Vakantiebestemming Loppersum in Groningen Vakantiebestemming Appringedam in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Delfzijl in Groningen groen vlak

Vakantiebestemmingen per bus vanuit de stad Groningen

Ook per bus kunt u een flink aantal dorpen en stadjes bereiken. Net als de treinen, rijden veel bussen ook zeer frequent. Alleen de bus naar de haven van Lauwersoog (waar de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt) rijdt veel minder vaak. Gebruik maken van die bus is dan ook vooral geschikt als u een dagtrip naar het eiland wilt maken. Hier volgen de bestemmingen die je vanuit de stad Groningen per bus kunt bereiken. Bij het treinstation bevindt zich ook het busstation en daar vertrekt het gros der bussen. Ook rijden er veel bussen via het Zuiderdiep in de binnenstad. Er rijden natuurlijk ook de nodige stadsbussen rond, op een deel van lijn 9 na staan die niet op de kaart.

Lijn 6

Vakantiebestemming Appringedam in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Delfzijl in GroningenLijn 35 (Aduard) en lijn 39 (Zuidhorn)

Vakantiebestemming Aduard in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Zuidhorn in GroningenLijn 61

Vakantiebestemming Bedum in Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Usquert in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Uithuizen in GroningenLijn 65

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen groen vlakLijn 163

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen
Vanuit Winsum

De stad Groningen is qua busvervoer de grote hub, de locatie waar tal van buslijnen vertrekken. Het dorp Winsum heeft ook een hubfunctie. Bij het treinstation vindt u een busstation waar drie diensten vertrekken, namelijk lijn 65 naar Groningen of de andere kant op via oa. Eenrum en Leens naar Zoutkamp, lijn 68 via oa. Pieterburen naar Hornhuizen en lijn 36 via oa. Garnwerd en Ezinge naar Oldehove. Let op: lijn 163 van Groningen naar Lauwersoog stopt niet bij het station van Winsum maar bij halte Priorstraat. Dat is bij het zwembad (de Hoge Vier), aan de andere (oost) kant van de grote weg. U kunt er vanuit het station in vrijwel een rechte lijn in westelijke richting naartoe lopen.

groen vlak Vakantiebestemming Winsum in Groningen groen vlakLijn 36

Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Ezinge in GroningenLijn 65

Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen groen vlakLijn 68

Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Kloosterburen in GroningenLijn 41

Vakantiebestemming Appringedam in Groningen Vakantiebestemming Bierum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in GroningenLijn 163

Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Lauwersoog in Groningen
© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen