Vakantie in het Centrale Woldgebied van Groningen

Brug, molen en restaurant van Onderdendam in Groningen Kaart van het Centrale Woldgebied in Groningen Het kerkje van Westerdijkshorn in het Centrale Woldgebied van Groningen Boerderij in het Centrale Woldgebied van Groningen Kerk en café in Bedum, Groningen De Kerk van Ten Boer in het Centrale Woldgebied van Groningen Natuur van Kardinge en het Beijmerbos in Groningen

Het land van kanaaldorpen en graslanden met koeien

Het Centrale Woldgebied is de naam van een landschap pal ten noordoosten van de stad Groningen. Het is een qua omvang compacte streek. Vroeger was dit een veenontginningsgebied en dat betekent dat je hier een streekdorpenlandschap aantreft met kanaal- en straatdorpen. Op de kleigronden die na de afgravingen zijn overgebleven wordt met name veeteelt bedreven dus u treft hier overwegend grasland met af en toe wat akkerland aan. Er zijn ook de nodige mooie boerderijen te zien. Het kanaaldorp Onderdendam is een zeer fraai plaatsje, evenals het kleine pittoreske dorpje Westerdijkshorn. Onderdendam heeft zelfs een beschermd dorpsgezicht. Voorbeelden van andere plaatsen zijn Zuidwolde, Thesinge, St Annen, Ten Boer en de grotere kern Bedum. In het Centrale Woldgebied zijn ook verschillende historische kerken te zien. Denk aan de 13e eeuwse Kerk van Ten Boer en de 11e eeuwse Walfriduskerk in Bedum. Een iconisch bouwwerk in deze streek is de prachtige (deels) geel-rode klokkentoren van Westerdijkshorn. Het natuur -en recreatiegebied Kardinge pal aan de rand van de stad Groningen behoort ook tot dit landschap. Dat bestaat uit fiets -en wandelpaden, en de Kardingerplas waar gezwommen kan worden. Qua natuur kunt u letten op fraaie bloemenrijke bermen, waterpartijen en ook het Beijumerbos.

Drie voorbeelden van bestemmingen

Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Bedum in Groningen Vakantiebestemming Stad GroningenInteractieve kaart van het Centrale Woldgebied en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het rode cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Onderdendam kan ook worden begonnen in Bedum of Westerdijkshorn. Bedum heeft een treinstation, Onderdendam kan per bus worden bereikt.


groen vlak Wandelen in Westerdijkshorn groen vlak

Langere fietsroutes in deze streek

De fietstocht door het Centale Woldgebied kan behalve in Onderdendam ook worden gestart in Westerdijkshorn, Zuidwolde, Ten Boer, Lellens, Stedum en Middelstum. Bedum, Noordwolde en Ten Post liggen ook vlakbij de route. De tweede route gaat rondom de stad Groningen, inclusief een stukje Centrale Woldgebied. Dat is de streek bij Kardinge en Zuidwolde.


Fietsen in Noorddijk groen vlak Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen

Met het openbaar vervoer

Trein: het dorp Bedum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: er rijden ook bussen naar een enkele plaatsen in deze streek waaronder Onderdendam, Bedum, Zuidwolde, Garmerwolde en Ten Boer.

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar bestemmingen in Noord Groningen

© 2020 — Ontdek Noord Groningen