Op vakantie in het dorp Bedum (Groningen)

Walfriduskerk in Bedum, Groningen Winkels en café's in Bedum, Groningen Straat in het centrum van Bedum, Groningen Zuivelfabriek in Bedum, Groningen Het Centrale Woldgebied in Groningen Het kerkje van Westerdijkshorn in het Centrale Woldgebied van Groningen Brug, molen en restaurant van Onderdendam in Groningen De Kerk van Ten Boer in het Centrale Woldgebied van Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Herberg, molen en markt in Winsum, Groningen Schoolgebouw van Groot Wetsinge in Groningen Landgoed Ewsum op het Hogeland an Groningen Fietser in Fivelingo, Groningen Kerk van het dorp Stedum in Fivelingo, Groningen Museum Helmantel in Fivelingo, Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen

Bedum in het Centrale Woldgebied

Kerk en restaurant in het dorp Bedum, Groningen

Bedum is één van de grootste dorpen in de gemeente het Hogeland maar ligt in het landschap genaamd het Centrale Woldgebied. Dat is een veenontginningsgebied met kanaal- en straatdorpen. Op de kleigronden die na de afgravingen zijn overgebleven wordt met name veeteelt bedreven. Andere landschappen, namelijk die van het Hogeland, Reitdiepgebied en Fivelingo zijn ook in de buurt te vinden. Bedum telt ongeveer 8500 inwoners en heeft de nodige faciliteiten in de vorm van winkels en horecagelegenheden. Zo kunt u eten en drinken in café-restaurant 't Gemeentehuis, Grand Café Koning, restaurant de Caenerij, Eetcounter Koning, Chinees-Indisch restaurant de Lange Muur, Pizzeria Mangia e Bevi en TastyGrill, een pizza -en shoarmatent. Ook heeft het dorp een bakker, twee slagers en vier supermarkten. In Bedum vindt u ook het binnenzwembad de Beemden en het heeft een treinstation.

Bedum is ongetwijfeld landelijk het meest bekend omdat dit de plaats is waar voetballer Arjen Robben vandaan komt. Het dorp heeft geen echte historische bezoekersattracties maar wel enkele mooie oude gebouwen. De meest in het oog springende locatie is wat dat betreft de 11e eeuwse Walfriduskerk, één van de oudste kerken in de provincie Groningen. U zult trouwens vele middeleeuwse kerken in de provincie kunnen zien. De Walfriduskerk is ooit gebouwd als bedevaartskerk voor de heilige Walfridus. De oude toren staat inmiddels wat scheef. Het dorp telt overigens nog meer kerken waaronder de 19e eeuws Rooms Katholieke Maria ten Hemelopneming kerk. Een ander zeer opvallend gebouw is de zuivelfabriek die al vele jaren bij het Boterdiep gesitueerd is. Dat kun je van een afstand boven het landschap zien uitsteken. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 6 kilometer van het dorp vind je mooie plaatsjes als Westerdijkshorn met haar gele klokkentoren, Onderdendam met haar fraaie beschermde dorpsgezicht en Zuidwolde dat ook mooi aan het water ligt. In het nabijgelegen Ellerhuizen ziet u een klein aantal fraaie boerderijen waar ook de nodige paarden in de wei te zien zijn. Ietsje verder weg zijn er behalve in Onderdendam meer beschermde dorpsgezichten. Denk aan Winsum, Stedum, Lellens, Huizinge en Middelstum. Het kleine Groot Wetsinge vlakbij het Reitdiep is ook fraai. Vanzelfsprekend behoort een bezoek aan de stad Groningen tot de mogelijkheden. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met trein of bus

Bedum heeft als voordeel dat het heel goed per openbaar vervoer te bereiken is. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. Zo kunt u per trein naar de stad Groningen en het prachtige middeleeuwse stadje Appingedam. U kunt ook de bus pakken naar het mooie dorp Middelstum voor een wandeling via Landgoed Ewsum of ga naar Uithuizen voor een bezoek aan de historische Menkemaborg. Bekijk het vierde tabblad voor meer info over reizen per trein en bus.


Interactieve kaart van Bedum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Loppersum in Groningen


Overnachten in Bedum

Hotel
foto


Overnachten in de omgeving van Bedum

Dit is een selectie van locaties waar u in de buurt kunt verblijven. Veel meer overnachtingslocaties zijn te vinden in het volledige overzicht hotels, b&b's en vakantiehuizen in Noord Groningen.


Hotel
foto


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Onderdendam gaat door het Centrale Woldgebied, inclusief Westerdijkshorn en Bedum. De tweede, langere route begint in Bedum en komt ook door oa. Ellerhuizen, Zuidwolde en Noordwolde.

Wandelen in Westerdijkshorn groen vlak


Wandelen in Noordwolde


In combinatie met de trein

Het openbaar vervoer is in Bedum prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van trein of bus waardoor u dus ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Delfzijl liggen. Westeremden heeft geen treinstation maar die route kunt u ook beginnen in het dorp Loppersum waar dat wel het geval is. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in Stedum Wandelen in Zeerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen in Lutjerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen in Appingedam Wandelen in Uitwierde Wandelen in Marsum Wandelen in 't Zandt Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in Groningen groen vlakIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 61) tussen Groningen en Uithuizen. Die rijdt via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.

Wandelen in Middelstum Wandelen in Huizinge Wandelen op het Hogeland Wandelen in Uithuizen groen vlak Wandelen in Menkeweer


Fietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Bedum kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan langere routes. De eerste is een boerderijenroute door deze streken. De tweede is een wat langer traject dat niet door Bedum gaat maar wel door Westerdijkshorn dat slechts 2 kilometer verderop ligt. Het is een fietstocht door het Centrale Woldgebied. De tweede route komt niet door Bedum maar vijf kilometer ten zuiden van hier in Zuidwolde. Die fietstocht gaat door natuurgebieden en cultuurlandschappen rondom de stad Groningen.

Fietsen langs boerderijen in het Reitdiepgebied en het Centrale Woldgebied Fietsen in het Centrale Woldgebied Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen

Met het openbaar vervoer

Trein: Bedum is prima per trein te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Delfzijl. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam, Delfzijl West, Delfzijl.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van BEdum:

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Bedum gerekend (een selectie)

West/zuidwest:

Het dorpje Westerdijkshorn = 3 km
Het dorpje Groot Wetsinge = 8 km
Het dorpje Sauwerd = 7,5 km
Het gehucht Oostum = 11 km
Het dorpje Garnwerd = 12 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 19 km
Het dorpje Niehove = 24 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 14,5 km
De stad Groningen = 11 km


Noord/noordwest:

Het dorp Onderdendam = 4 km
Het dorp Winsum = 9 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 12 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 17,5 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 15,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 21 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 18,5 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 27 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 28 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 35,5 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 32 km


Oost/noordoost:

Het dorpje Stedum = 8,5 km
Het dorpje Lellens = 12 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 8 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 11 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 18 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 28 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 22 km

Filmpje(s)

Filmpje 1 is gemaakt bij de Walfriduskerk in Bedum, filmpje 2 bij de relatief nabij gelegen klokkentoren van Westerdijkshorn (begin juli 2021).


Terug naar:

→ Cultuurlandschap het Centrale Woldgebied


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2022 — Ontdek Noord Groningen