Op vakantie in de stad Groningen

Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen Kaart van de stad Groningen De Grote Markt in de stad Groningen Vismarkt en de Martinitoren in de stad Groningen Prinsenhof in de stad Groningen Turfstraat in de stad Groningen Historische gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen Vishoek in de stad Groningen Het Groninger Museum in de stad Groningen Noordelijk Scheepvaartmuseum in de stad Groningen Het Forum en de Martinitoren in de stad Groningen De Prinsentuin in de stad Groningen Het Noorderplantsoen in de stad Groningen Sint Anthony Gasthuis, hofje in de stad Groningen Volkstuintjes Piccardthof in de stad Groningen Stadspark en Gasunie-gebouw in de stad Groningen Hoornseplas en Hoornsemeer in de stad Groningen Natuur van Kardinge en het Beijmerbos in Groningen Natuur van de Onlanden in Eelderwolde bij Groningen Natuur van het Reitdiepgebied in Groningen

De stad Groningen - de prominente stad van Noord Nederland



Martinitoren in de stad Groningen

Groningen is de grote stad van de gelijknamige provincie, tevens de meest omvangrijke plaats van Noord Nederland. De voormalige Hanzestad telt ongeveer 200 duizend inwoners en wordt in de regio vaak aangeduid als 'de stad'. Groningen is al eeuwen lang een belangrijke plaats in dit deel van het land vanwege haar regionale marktfunctie. Het was onderdeel van de Hanze, het laat middeleeuwse Noord-Duitse handelsnetwerk. Tijdens gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog is helaas een deel van de oude binnenstad verwoest maar gelukkig zijn er nog tal van mooie gebouwen en straten over. Tegenwoordig geniet Groningen ook bekendheid als studentenstad. Maar liefst 60 duizend studenten bereiden zich hier voor op hun werkzame leven, verspreid over de Rijksuniversiteit (RUG) en de Hanzehogeschool. Het resultaat daarvan is dat er ook de nodige gezelligheid is in de vorm van kroegen, café's en terrassen. De stad ligt overigens ook aan 's lands meest bekende meerdaagse wandelroute, namelijk het Pieterpad. Kijk wat betreft wandelen en fietsen in de stad Groningen zeker even op het derde tabblad. Fietsen (ook electrisch) kunt u bijvoorbeeld huren bij Fietsverhuur Groningen aan het Gedempte Zuiderdiep, niet ver van het Groninger Museum. Electrische fietsen kunt u bijvoorbeeld ook huren bij TrendEwheels aan het Schuitendiep, vrij dichtbij de Martinitoren.

Het meest iconische en niet te missen gebouw in de stad is de bijna 97 meter hoge Martinitoren, onderdeel van de 15e eeuwse Martinikerk. Het gebouw wordt in het Groningse dialect d' Olle Grieze genoemd. Het gebouw is namelijk grijs, de top van de toren echter groen. De kerk is dan weer roodkleurig. U kunt de toren beklimmen en genieten van een enorm uitzicht over het omliggende land en natuurlijk ook de Grote Markt die hier vlak voor ligt. Daar staat ook het statige neoclassicistische stadhuis dat eind 18e en begin 19e eeuw gebouwd is. Van het uitzicht genieten kan tegenwoordig ook vanuit en vanaf het Forum, de moderne multifunctionele blikvanger van Groningen, geopend in 2019. Het biedt ruimte aan de bibliotheek, een bioscoop, horeca en plek waar cursussen, workshops, debatten en internationale exposities gehouden worden. Op het dakterras vindt u een rooftop cinema en kunt u genieten van uitzicht over de stad. U kunt daar ook Storyworld bezichtigen - hét Nederlandse museum voor strips, animatie en games. Door de aanwezigheid van grote ramen is er overigens vanaf elke verdieping fraai uitzicht. Een ander modern en opvallend gebouw is DOT. Dat is een gastrobar met in de koepel het DOT Live Planetarium. Dat is het enige fulldome 3D-koepeltheater van Nederland, ook vrij uniek in de wereld. Daar kunt u dus oa. live planetarium shows bekijken. Naast DOT ligt het kleine stadsstrandje.

Op een steenworp afstand van Forum Groningen staat het Grafisch Museum Groningen (GRID). Dat geldt ook voor het mooie begin 20e eeuwse provinciehuis. Dat staat aan de rand van het Martinikerkhof waar ook het fraaie Prinsenhof (hotel) is gevestigd. Aan de achterkant van dat hotel bevindt zich een gratis toegankelijke tuin. Het is zeer compact maar vormt een prachtige setting. De ingang zit overigens aan de waterkant, de Turfsingel. Ten westen van de Grote Markt zijn ook verschillende fraaie gebouwen. Denk aan het imposante begin 20e eeuwse academiegebouw van de RUG. Daar om de hoek zit de ingang van het Universiteitsmuseum, gewijd aan wetenschap en natuur. Een andere in het oog springende locatie is de Vismarkt. Als u vanuit de Grote Markt daar naartoe loopt dan zie u voor u de mooie 19e eeuwse Korenbeurs met haar neoclassicistische gevel en daar pal achter Der Aa Kerk, een prachtig van oorsprong 15e eeuws gebouw dat tegenwoordig dienst doet als plek voor evenementen en exposities. De Korenbeurs wordt tegenwoordig gebruikt als supermarkt.

Een zeer bekende trekpleister in de stad is het Groninger Museum. Het moderne bouwwerk bij het Verbindingskanaal is niet te missen. Het museum herbergt kunst en ook historische artefacten. U vindt er onder andere ook een vaste tentoonstelling over het 20e eeuwse Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg. Vanuit de ingang van het Groninger Museum heeft u ook zicht op het treinstation (hoofdstation) van Groningen, één van de mooiste treinstations van Nederland. Het plafond van de stationshal is ook bijzonder fraai. Een andere plek die u kunt bezichtigen is het Museum aan de A dat moment nog de naam van Noordelijk Scheepvaartmuseum hanteert omdat het in een overgangsfase zit. Het behandeld namelijk niet alleen meer de maritieme geschiedenis maar wil het verhaal vertellen van de stad Groningen en haar inwoners door de eeuwen heen. Het museum wordt gehuisvest in twee prachtige middeleeuwse gebouwen, namelijk het Canterhuis en het Gotisch Huis. U zit hier trouwens ook in één van de mooiste delen van de stad. Der Aa Kerk staat vlakbij maar dat geldt ook voor het water van de A (Drentsche Aa). Loop door de Brugstraat westwaarts naar de brug en kijk naar rechts. Daar ziet u aan weerskanten van de A mooie straten met oude pakhuizen en fraaie monumentale stadshuizen. Dat zijn de straatjes Lage der A en Hoge der A. Vlakbij vindt u de Noorderhaven, de vrijhaven in de stad. In de Oosterhaven bevindt zich één van de twee jachthavens.

De bekende winkelstraat in de stad is van oudsher de Herestraat maar ook de Folkingestraat (bij de Vismarkt) geniet bekendheid. Door haar eigenzinnige winkeltjes, antiquairs, kunstgalerieën en horeca is het ooit eens uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Vroeger was dit een levendige Joodse buurt. Aan het begin van de straat kunt u nog de begin 20e eeuwse synagoge bezichtigen. Voorbeelden van andere leuke winkelstraten zijn De Kromme Elleboog, de Zwanestraat, de Kijk in 't Jatstraat en de Oosterstraat. Naast alle grotere historische gebouwen zijn er ook meerdere pittoreske hofjes te vinden in de stad. Dat zijn kleine binnenplaatsen met daaromheen huisjes waar zieken, armen en ouderen vroeger terecht konden. Denk bijvoorbeeld aan het Sint Anthony Gasthuis, het Pepergasthuis, het Pelstergasthuis, het Middengasthuis en het Jacob en Annagasthuis.

Natuur en parklandschappen in en rond de stad

De stad Groningen heeft ook mooie groene gebieden waar je zo een paar uur kunt wandelen. Het Noorderplantsoen ligt aan de noordelijke rand van het centrum van Groningen. Het park is eind 19e eeuw aangelegd in de Engelse landsschapsstijl, een natuurlijk overkomend geheel met ook een waterpartij. In het zuidwestelijke deel van de stad vindt u het grotere stadspark. Dat is wel iets verder lopen vanuit de binnenstad maar u kunt altijd van de bus gebruik maken. Daar zijn ook waterpartijen, wandel -en fietspaden maar tevens een drafbaan, een natuurpaviljoen, een kinderboerderij, een atletiekbaan, een drafbaan en picknickvelden. Hier vlakbij vindt u ook het Piccardthof, een mooi volkstuincomplex waar je vrij mag wandelen en fietsen tussen 8.00 uur 's ochtends en zonsondergang. Nog iets zuidelijker ligt de Hoornseplas, een recreatiegebied in het Hoornsemeer waar ook mooie lommerrijke paden langs het water te vinden zijn. Vlakbij dit water kunt u wandelen en fietsen in de Onlanden, een natuurgebied bij Eelderwolde. Aan de noordoostelijke kant van de stad vindt u Kardinge. Dat is een vrij omvangrijk natuur -en recreatiegebied met fiets -en wandelpaden. Het Beijumerbos maakt ook onderdeel uit van dit gebied. Let ook op de bloemrijke bermen langs de paden in het open veld. Bij Sportcentrum Kardinge kunt u de auto parkeren maar er rijden natuurlijk ook bussen. Iets verder weg maar de moeite waard als u een fiets tot uw beschikking heeft is een tochtje door het Reitdiepgebied, pal ten noorden van de stad. Dat is het oudste cultuurlandschap van West Europa. Bekijk wat dat betreft ook de fietsroute 'Rondom Groningen'. Hieronder ziet u een interactieve kaart met daarop locaties in de stad maar als u bestemmingen en interessante plekken in de Ommelanden (het omliggende platteland) wilt zien, beweeg de kaart dan en/of zoom uit.

Interactieve kaart van de stad Groningen





In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Uitstapjes met trein of bus

In Groningen is veel te zien maar u hoeft uw bezoek niet te beperken tot alleen de stad. Ook de provincie heeft veel te bieden. Kijkt u ook op het derde tabblad als u graag wilt wandelen of fietsen in de provincie. Als u met de auto bent dan kunt u overal heen maar er zijn ook de nodige mooie locaties waar u prima met trein of bus kunt komen. Hieronder staan verschillende plaatsen met bezoekersattracties en/of fraaie dorpscentra. Als u een bezoek aan Groningen wilt combineren met uitstapjes naar de provincie dan is deze citytrip naar Groningen zeker geschikt voor u. Dat is een 6 daagse vakantie maar die kunt u gerust verkorten door minder uitstapjes te maken als vermeldt.

Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen Vakantiebestemming Appingedam in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Leens in Groningen

Wandelen in en rond de stad

Groningen heeft een zeer fraaie binnenstad met leuke straatjes, monumentale gebouwen, historische trekpleisters en verschillende havens. Hieronder vindt u een voorbeeld van een leuke route door die binnenstad. De stad Groningen is tevens een etappeplaats langs de meerdaagse wandelroute het Pieterpad. Je kunt zuidwaarts wandelen maar ook noordwaarts. Het gebied ten zuiden van de stad wordt hier op de website van Ontdek Noord Groningen niet behandeld. De noordwaartse etappe telt 20 kilometer en gaat door het Reitdiepgebied naar het dorp Winsum, onder andere via Garnwerd. Officieel loopt het pad van noord naar zuid. Als dat is wat u wilt, neem dan de trein naar Winsum en wandel terug. De 32 kilometer is de totale lengte van het Pieterpad in Noord Groningen. Daarnaast ziet u hieronder ook een mooie route die begint in natuurgebied de Onlanden en die daarna door de groene delen van de stad gaat, namelijk de Hoornseplas, het Piccardthof, het Stadspark en het Noorderplantsoen. De vierde route begint in Natuur -en Recreatiegebied Kardinge aan de rand van de stad en trekt dan over het platteland van het Centrale Woldgebied.

Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in Groningen Wandelen over het Pieterpad in Groningen groen vlak Wandelen in Kardinge groen vlak



Wandelroutes in Noord Groningen (in combinatie met de trein)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt de routes. De eerste zes routes beginnen (of kunnen worden begonnen) in plaatsen langs de spoorlijn tussen Groningen en Roodeschool (rijdt enkele keren per dag door naar Eemshaven). De laatste acht wandelingen beginnen (of kunnen worden begonnen) in plaatsen langs de spoorlijn Groningen - Delfzijl. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Groot Maarslag Wandelen in Winsum Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Tinallinge Wandelen in Saaxumhuizen Wandelen in Westernieland Wandelen in Breede Wandelen langs boerderijen op het Hogeland Wandelen op het Hogeland Wandelen op het Hogeland in de winter Wandelen in Uithuizen Wandelen in Noordwolde Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen in Stedum Wandelen in Zeerijp Wandelen op Ekenstein Wandelen bij Eenum Wandelen in Lutjerijp Wandelen in 't Zandt Wandelen in Appingedam Wandelen in Uitwierde groen vlak Wandelen in Marsum



In combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 65) van Groningen naar Zoutkamp. Die stopt oa. ook in Sauwerd, Winsum, Eenrum en Leens. Lijn 61 rijdt tussen Groningen en Uithuizen en stopt ook in Bedum, Onderdendam, Middelstum en Kantens. De bus van lijn 35 rijdt naar Oldehove waar u een route via het pittoreske Niehove kunt wandelen maar ook kunt u onderweg uitstappen in Den Ham om een route te lopen. Beiden tochten gaan door het oude Middag-Humsterland.

Wandelen in Eenrum Wandelen in Leens Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Zoutkamp Wandelen in De Ham Wandelen in Niehove Wandelen in Westerdijkshorn Wandelen in Menkeweer Wandelen in Middelstum groen vlak Wandelen in Huizinge groen vlak



Fietsroutes in deze streek

Het is mogelijk om vanuit de stad direct omliggende natuurgebieden en mooie cultuurlandschappen per fiets te verkennen. Tijdens de eerste route rijdt u onder andere door Koningslaagte in het Reitdiepgebied, de Onlanden in het nabijgelegen Drentse Noordenveld en Kardinge in het Centrale Woldgebied. Er zijn ook twee routes die langs de grenzen van de stad scheren zonder er ooit in terecht te komen. De tweede route hieronder is de tocht door Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied, het gebied ten noordwesten van hier. Fietstocht drie komt door het gebied ten westen van de stad, door de streek en het voormalige schiereiland Middag en ook een stukje door het Westerkwartier. De vierde route gaat door het Centrale Woldgebied ten noordoosten van Groningen.

groen vlak Fietsen in het Reitdiepgebied bij Groningen groen vlak Fietsen in het Middag-Humsterland Fietsen in het Middag-Humsterland en het Westerkwartier Fietsen in het Centrale Woldgebied

Met het openbaar vervoer

Trein: Groningen is per trein uitstekend te bereiken vanuit verschillende richtingen. Als u niet uit de provincie komt dan kunt u bijvoorbeeld vanuit Rotterdam, Gouda, Utrecht, Amersfoort, Zwolle, Assen en Leeuwarden direct naar de stad reizen. Deze website heeft als focus Noord Groningen dus hier volgen de mogelijkheden per trein voor dat deel van de provincie. Er is een spoorlijn naar Roodeschool in het noordoosten. Die trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven. Er is ook een spoorlijn naar Delfzijl in het oosten. Die trein rijdt via Groningen Noord, Sauwerd, Bedum, Stedum, Loppersum, Appingedam en Delfzijl West. Ook die trein rijdt twee per uur en één keer per uur op zondag.


Bus: er zijn ook Qbuzz diensten naar plaatsen in Noord Groningen:

Lijn 6: Groningen - Delfzijl via Garmerwolde, Ten Boer, Ten Post, Garrelsweer, Wirdum en Appingedam. Rijdt twee keer per uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 35: Groningen - Oldehove via Den Ham en Aduard. Rijdt één keer per uur, niet op zondag.

Lijn 39: Groningen - Surhuisterveen via oa. Aduard, Zuidhorn, Sebaldeburen, Grootegast en Opende. Rijdt één keer per uur. Op zondag één keer per twee uur.

Lijn 61: Groningen - Uithuizen via Zuidwolde, Bedum, Onderdendam, Middelstum, Kantens, Rottum en Usquert. Rijdt meestal elk half uur tussen Groningen en Middelstum. Eén keer per uur rijdt de bus dan door naar Uithuizen. Op zondag één keer per uur tussen Groningen en Middelstum, niet naar Uithuizen.

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Noorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Onlanden en Kardinge. Deze natuurgebieden zijn ook per bus te bereiken. Bussen naar Kardinge in het oosten van de stad zijn er genoeg. Die halte wordt aangedaan door verschillende lijnen, bijvoorbeeld 3, 4, 12, 61 en 65. Hieronder de dienst naar de Onlanden.

Lijn 9: Station Noord (Groningen) - De Punt via oa. Westerhaven, Zuiderdiep, Hoofdstation, Martini Ziekenhuis, Hoornseplas, Eelderwolde, Paterswolde, Eelde en Eelde Airport. Rijdt twee keer per uur. Als u de Onlanden wilt bezoeken, stap dan uit bij bushalte Elsborgpad in Eelderwolde.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz



Afstanden vanaf Groningen gerekend (een selectie)

Noordwest:

Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 10.5 km
Het dorpje Niehove = 21 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 21 km
Het dorpje Saaksum = 20 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 28 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 31 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 41 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 41 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 21 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 25 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 26 km


Noord:

Het dorpje Groot Wetsinge = 12 km
Het gehucht Oostum = 12 km
Het dorp Winsum = 15 km
Het dorpje Garnwerd = 16 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 22 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 35 km
Het dorp Bedum = 10,5 km
Het dorpje Onderdendam = 14,5 km



Noordoost:

Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 19 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 21 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 26,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 33,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 30 km

Filmpjes

Filmpje 1 is gemaakt bij de ingang tot de Prinsenhof en filmpje 2 achter het hotel in de openbare Prinsentuin. Op filmpje 1 ziet u het Martinikerkhof, de Martinitoren, het provinciehuis en de andere fraaie monumentale panden hier in de straat. Als u wilt overnachten in het hotel de Prinsenhof, kijk dan op het tweede tabblad. Op filmpje 3 ziet u Café de Sleutel (sinds 1659) bij de bocht waar het Hoge der Aa overgaat in de Noorderhaven, eveneens een fraai historisch stukje Groningen. Op filmpje 4 ziet u het oude Aduardergasthuis dat al bestaat sinds de vroege 17e eeuw en in eind 18e eeuw gronding is gerestaureerd, verbouwd en verfraaid. Filmpje 5 laat het Middengasthuis aan de Leliestraat zien, een pittoresk hofje nabij het Noorderplantsoen. Filmpje 6 is gemaakt bij de fraaie Nieuwe Kerk in de buurt van het Noorderplantsoen en de Nieuwe Ebbingestraat. Filmpje 7 is gemaakt in het leuke straatje de Groote Kromme Elleboog, filmpje 8 is in Noorddijk en bij Natuurgebied Kardinge. Dat ligt aan de rand van de stad. Je kunt eenvoudig en zeer frequent per bus naar Sportcentrum Kardinge afreizen om vanuit die plek door dit mooie gebied te wandelen. Alle filmpjes zijn gemaakt in juni, augustus of september 2021, behalve die in de Groote Kromme Elleboog. Die is gemaakt half november 2021.


Terug naar:

→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen