Vakantie in De Marne - Groningen

Theefabriek in Houwerzijl, Groningen Kaart van De Marne in Groningen Akkers en een kerk in het landschap de Marne in Groningen Kanaal en fietspad in landschap de Marne in Groningen Hunsingosluis in Zoutkamp, Groningen De borg van Landgoed Verhildersum in Leens, Groningen Het dorp Wehe-den Hoorn in de Marne, Groningen Restaurant in het dorp Kloosterburen, Groningen Het dorpje Hornhuizen in de Marne, Groningen Fietsers in de Westpolder van Groningen Het dorpje Vierhuizen in Groningen

Het land van wierden, maren, dijken en kwelders

De Marne is de naam van een landschap in het noordwesten van Groningen. Het grenst aan het Lauwersmeergebied in het westen bij en in de buurt van Zoutkamp en Vierhuizen. U vindt hier een streek met maren (slingerende waterlopen), mooie boerderijen, kleine dorpjes en ook wierden met oude kerken. Bijzonder te vermelden is dat de Kluiskerk van Warfhuizen sinds 2003 een Rooms-Katholiek bedevaartsoord is geworden. De plaatsing van het beeld van de maagd Maria (genaamd Onze Lieve Vrouwe van de Besloten) was de aanleiding voor de toeloop die uiteindelijk resultueerde in de status van bedevaartsoord. Naast kerken kent dit deel van de provincie ook borgen maar het gros daarvan is niet te bezichtigen. Dat geldt wel voor de borg van Landgoed Verhildersum in Leens, de meest prominente historische trekpleister in dit hoekje van Groningen.

Naast wierdedorpen zijn er ook dorpjes dicht bij de uitgestrekte noordelijke polders (Lauwerzeemolenpolder en de Westpolder) zoals Kloosterburen, Molenrij, Hornhuizen en Vierhuizen. Vanuit de gele kerktoren van Hornhuizen kunt u genieten van een fraai uitzicht over land en richting zee. Het was vroeger één van de landmerken in de regio. Op het voormalige terrein van het klooster in Kloosterburen ligt de compacte en vrij toegankelijke kloostertuin. Aan de kust treft u de zeedijk met daarachter een uitzicht op zee en kwelderlandschappen. In het uiterste westen van De Marne ligt het vissersdorp Zoutkamp. Vroeger was dat gesitueerd aan de Lauwerszee, na de afsluiting daarvan nu alleen nog aan de monding van het Reitdiep. U kunt daar het Visserijmuseum bezichtigen. Het dorpje Houwerzijl is de plek waar De Theefabriek te vinden is, een fraai historisch pand met daarin een klein theemuseum, een theewinkel en bovenal een populaire theeschenkerij met een zeer ruim aanbod. U kunt in het gebied wandelen en fietsen maar ook kanoën. Kano's worden verhuurd in Wehe-den Hoorn en Zoutkamp.

Drie voorbeelden van bestemmingen

Vakantiebestemming Leens in Groningen Vakantiebestemming Kloosterburen in Groningen Vakantiebestemming Zoutkamp in Groningen

Interactieve kaart van de Marne en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart

Overnachten in de Marne

Hier vindt u hotels, herbergen, b&b's, campings, vakantiehuizen en appartementen waar u kunt overnachten in de Marne. De website is net online. Hieronder vindt u de eerste toevoeging, een mooi appartement in het dorpje Hornhuizen.

Hornhuizen

Hotel
foto

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het rode cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Leens kan ook worden begonnen in 't Stort, Houwerzijl, Ulrum, en Niekerk. Het Rondje Zoutkamp kunt u ook starten in Vierhuizen, Niekerk en Houwerzijl. Er zijn geen treinstations in deze streek. Wel kunt u frequent per bus naar bijvooorbeeld Leens, Zoutkamp, Ulrum en Vierhuizen.


Wandelen in Leens groen vlak Wandelen in Zoutkamp


Langere fietsroutes in deze streek

De rit door de Marne kan behalve in Leens ook worden gestart in Kloosterburen, Molenrij, Kruisweg, Hornhuizen, Vierhuizen, Ulrum, Niekerk, Zoutkamp, Houwerzijl en ook Zuurdijk dat vlak bij de route ligt. De tweede route gaat voor een deel door de Marne en voor deel over het Hogeland. Die fietstocht kunt u bijvoorbeeld ook beginnen in Zuurdijk, Leens, Wehe-den Hoorn en Molenrij. De derde fietsroute start wel in de Marne - namelijk in Zoutkamp - maar gaat in zijn geheel door het Lauwersmeergebied: soms door het nationale park, vaker pal langs de rand.


Fietsen in Ulrum Fietsen in Pieterburen Fietsen door Nationaal Park Lauwersmeer

Met het openbaar vervoer

Trein: er rijden geen treinen in dit deel van Groningen. Als u vanuit Groningen naar bijvoorbeeld Kloosterburen of Hornhuizen wilt reizen dan neemt u eerst de trein naar Winsum en stapt daar over op lijn 68.


Bus: er rijden wel bussen naar een aantal plaatsen in deze streek waaronder Wehe-den Hoorn, Leens, Ulrum, Vierhuizen, Zoutkamp, Molenrij, Kloosterburen en Hornhuizen:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur. Soms met 15, soms met 8 persoonsbusjes.

Lijn 68 (zomervakantie 2020): Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt elk uur en op enkel tijdstippen na met grote bussen. Op zaterdag en zondag rijdt de bus om de twee uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: QBuzz

→ Terug naar bestemmingen in Noord Groningen

© 2020 — Ontdek Noord Groningen