Wandelroute: Rondje Winsum (14 km)

Jenever Brug in Winsum, Groningen De Boog in Winsum, Groningen De Westerstraat in Winsum, Groningen De Batenborg in Winsum, Groningen Pieterpad tussen Winsum en Mensingeweer, Groningen Molen van Mensingeweer in Groningen Akkers tussen Mensingeweer en Schouwerzijl in Groningen Schapen in Groot Maarslag bij Schouwerzijl in Groningen Boerderij in Groot Maarslag bij Schouwerzijl in Groningen Voormalige kerk in Schouwerzijl, Groningen Schouwerzijlsterweg en Groot Maarslag in Groningen Schaphalsterzijl in Groningen Fietspad langs het Winsumerdiep in Groningen Boerderij langs het Winsumerdiep in Groningen Kanoën op het Winsumerdiep in Winsum, Groningen Boerderij en kaasmakerij Kleikracht in Winsum, Groningen Wandelpad onder de Boog in Winsum, Groningen Herberg de Gouden Karper in Winsum, Groningen

Verslag van de route | donderdag 28 mei 2020

Schouwerzijl en Groot Maarslag

Dit is een wandelroute van 14 kilometer door voornamelijk het Reitdiepgebied in Groningen en deels over het Hogeland (in en rondom Mensingeweer). Het start -en eindpunt is het dorp Winsum dat ook een treinstation heeft. Mocht je uit de stad Groningen komen dan kun je dus direct met de trein naar het startpunt reizen. Onderweg wandel je door landelijk gebied, afwisselend fiets/wandelpaden en rustige wegen. Het beginpunt is dus het dorp Winsum waarvan de meest in het oog springende locatie toch wel het gebied rond de 'De Boog' is, de stenen brug over het Winsumerdiep in het hart van het dorp. Dit is een beschermd dorpsgezicht. Aan de noordzijde kunt u winkelen, aan de zuidzijde kun je eten en drinken bij verschillende zaken waaronder de Gouden Karper, één van de oudste herbergen van Nederland. Je kunt daar niet meer overnachten zoals vroeger, wel eten en drinken. Aan de andere kant - direct bij het water - kun je ook eten en drinken bij eetcafé J&A.

De route laat ik beginnen bij de Jeneverbrug even buiten het centrum. Daar heb je een mooi zicht op een deel van de skyline van Winsum, namelijk haar twee molens en daarvoor het door huizen geflankeerde Winsumerdiep. Wandel de brug af en sla linksaf de Westerstraat in. Halverwege die straat kom je bij de net genoemde Boog uit. Loop de Westerstraat uit en steek de provinciale weg over, dat kan ook veilig bij de rotonde. Je loopt nu langs voetbalvelden (rechts) en de camping (links achter het water) het platteland op. Bij de camping kun je overigens ook eten en drinken in het restaurant 'De Jongens Uit de Buurt'. Je kunt er ook bootjes huren. Echter, jij gaat wandelen dus je blijft rechtdoor lopen totdat je bij de splitsing komt achter het bruggetje en slaat daar rechtsaf. Vanaf het bruggetje heb je overigens ook uitzicht op de Batenborg, tegenwoordig een mooie b&b. Vanaf het bruggetje loop je het Pieterpad af tot aan het dorpje Mensingeweer. Rechts van je zie je water, links fraaie landerijen met akkers en velden met koeien. De blikvanger in Mensingeweer is toch vooral de fraaie 19e eeuwse molen al heeft het ook een mooie kerk. De molen Hollands Welvaart staat in een fraai straatje en vlakbij het water. Het heeft ook een koffie -en theeschenkerij al is die lang niet altijd geopend. Controleer dus van te voren als je daar een pitstop wilt maken. Aan het einde van het pad langs het water in Mensingeweer sla je linksaf en wandel je over een rustige weg naar het dorpje Schouwerzijl. Aan beide zijden kun je genieten van weidse uitzichten over de akkers. Vóór Schouwerzijl kom je eerst door een gehucht genaamd Groot Maarslag. Dat mooie miniscule plaatsje bevindt zich boven op een wierde (terp) en biedt fraai uitzicht over het omliggende land. Leuk om te weten: in Groot Maarslag staat een wijnboerderij met eigen wijnranken.

Vervolg de route en loop de wierde af naar Schouwerzijl, een dorpje dat gesitueerd is aan de Kromme Raken, een zijtak van het Reitdiep. De route naar Winsum gaat gelijk linksaf over de Schouwerzijlsterweg. Die weg ligt bovenop de dijk waarvandaan je weer een prima uitzicht hebt over het omliggende platteland. Links achter je zie je Groot Maarslag nog eens, rechts het Reitdiep. Aan het einde van het stuk weg dat over de dijk loopt sla je rechtsaf en dan kom je in het gehucht Schaphalsterzijl dat bij de sluis ligt die het Winsumerdiep van het Reitdiep scheidt. Steek de brug bij de sluis over en vervolg de route die je eerst over een verlaten weg leidt en daarna overgaat in een smal fietspad langs het Winsumerdiep. Vlakbij het net genoemde bruggetje kun je overigens ook de veerpont van Schaphalsterzijl naar Aduarderzijl* pakken. Dat is vooral handig als je een fietstocht aan het maken bent en je jezelf de langere omweg via Garnwerd wilt besparen. Een tochtje met de Reitdiepveer is daarnaast uiteraard een mogelijkheid om het Reitdiep vanaf het water te bekijken. Terug naar de wandeling: blijf het pad volgen langs het water. Op een gegeven moment buigt het pad rechts van het water af en sla je weer een eindje later linksaf een grotere weg in, een zeer rustige weg. Vervolgens wandel je vanzelf Winsum binnen. Neem dan de eerste afslag links over het voetpad en langs het water. Dat pad is onderdeel van het Pieterpad en leidt je naar Marenland (camping, hotel, restaurant en water-recreatie) en vervolgens het centrum van Winsum. Je komt namelijk bij Eetcafé J&A onder De Boog uit. Einde wandeling door dit deel van het Reitdiepgebied.

* Kijk hier voor een wandelroute via Aduarderzijl.


Op de website staat ook een wandelroute die in grote mate overeenkomt met dit rondje. Die is in december het jaar daarop opgenomen.

Rondje Winsum - Winsum via Bos AbelstokAls fietsroute gebruiken?

Deze route is ook helemaal per fiets af te leggen.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Wandelroute en kaart: Winsum - Winsum (14 kilometer)

kaart wandelroute van Winsum naar Winsum in Groningen, Nederland

Deze wandelroute van en naar het dorp Winsum (Groningen) via de plaatsjes Mensingeweer, Groot Maarslag, Schouwerzijl en Schaphalsterzijl telt ongeveer 14 kilometer. De route gaat over fiets/wandelpaden en rustige wegen.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

Met het openbaar vervoer naar Winsum

Trein: het dorp Winsum is prima per openbaar vervoer te bereiken. Het ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar bijvoorbeeld de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: ook rijden er bussen (Qbuzz) naar en van Winsum:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur.

Lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen