Op vakantie in het dorp Winsum (Groningen)

Café bij het water in Winsum, Groningen Herberg, molen en markt in Winsum, Groningen Pieterpad langs het Winsumerdiep in Winsum, Groningen De Torenkerk in Winsum, Groningen Museum en bibliotheek het Kinderboekenhuis in Winsum, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Enne Jans Heerd in Maarhuizen, Groningen Molen en kanaal van Mensingeweer, Groningen Middag-Humsterland in de provincie Groningen Het Reitdiepgebied bij het dorpje Garnwerd, Groningen Schoolgebouw van Groot Wetsinge in Groningen Wierde en kerk van Ezinge in Middag-Humsterland, Groningen Brug, molen en restaurant van Onderdendam in Groningen Boerderij op het Hogeland van Groningen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen De historische Menkemaborg in Uithuizen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen

Winsum in het Reitdiepgebied - aan de rand van het Hogeland

De Boog over het Winsumerdiep in Winsum, Groningen

Winsum ligt in het Reitdiepgebied, een eeuwenoud cultuurlandschap dat grenst aan het eveneens oude Middag-Humsterland. Dat heeft zelfs de status van Nationaal Landschap. Het dorp ligt echter ook zeer dichtbij andere cultuurlandschappen, namelijk het Hogeland, het Centrale Woldgebied en De Marne. In de omtrek zijn er waterwegen, enkele binnendijken en vooral zijn er veel wierden met oude kerken te zien. Het dorp is één van de grootste dorpen van de gemeente het Hogeland in Noord Groningen, ligt ongeveer 15 kilometer ten noorden van de stad Groningen en het telt ongeveer 7500 inwoners. Winsum is zeer recent - namelijk in de zomer van 2020 - als nummer één uit de bus gekomen bij de ANWB-verkiezing Allermooiste dorp van Nederland. Het heeft een fraai beschermd dorpsgezicht waarvan met name het gebied rond de Boog (oude bruggetje over het Winsumerdiep) het meest in het oog springt. Rondom de net genoemd Boog vindt u winkels en ook veel drink -en eetgelegenheden. Er zijn oa. twee cafetaria's, een pizzeria, een Chinees restaurant, een bistro en drie café-restaurants. J&A staat mooi bij het water onder de Boog, de historische Gouden Karper (één van 's lands oudste herbergen) daar pal tegenover en als u het mooie wandelpad onder het bruggetje in westelijke richting afloopt komt u bij de camping terecht waar u kunt eten bij restaurant De Jongens in de Buurt. Daarnaast heeft het dorp oa. ook nog eens drie supermarkten, twee warme bakkers en twee slagers.

Winsum heeft een trein -en busstation en is dus qua openbaar vervoer prima verbonden. Ook is er een jachthaven (en camping) Marenland waar u kunt aanmeren als u met de boot bent. U kunt er ook bootjes en kano's huren en er is de mogelijkheid om mee te gaan op een rondvaartboot voor een lange tocht naar Zoutkamp en weer terug. Ook vertrekken er op zaterdagen rondleidingen door het dorp. Onder wandelaars zou het dorp bekend kunnen zijn omdat hier de meerdaagse wandelroute het Pieterpad langs komt. Kijk wat dat betreft op het derde tabblad. Daar ziet u ook andere wandelroutes en fietsroutes staan. Fietsen kunt u huren bij Tweewielerhuis Poort in Winsum.

Het dorp heeft geen grote historische trekpleister maar wel fraaie historische en/of monumentale gebouwen. Net is de Boog al genoemd en de mooie gebouwen rondom dat bruggetje. Denk verder ook aan de behoorlijk pittoreske Westerstraat, de Hoofdstraat en het daarop aansluitende Bellingeweer. Dat was vroeger een op zichzelfstaand dorpje dat op den duur door Winsum is opgeslokt. Daar staan verschillende fraaie huizen en bovenal het imposante begin 20e gemeentehuis. De oudste gebouwen zijn de kerken. De Kerk van Obergum stamt uit de 13e eeuw en de Torenkerk zelfs uit de 12e eeuw. Vlakbij de Torenkerk vindt u ook nog twee molens, namelijk de begin 19e eeuwse De Vriendschap en de midden 19e eeuwse De Ster. De 19e eeuwse synagoge staat verscholen tussen de huizen maar vlakbij het centrum. Dat is vlakbij de Jeneverbrug waar u een mooi uitzicht heeft over het Winsumerdiep en omliggende huizen. Winsum heeft overigens ook een museum en dat staat tegenover de Kerk van Obergum. Dat is het Kinderboekenhuis, een museum en bibliotheek met daarin een unieke verzameling kinderboeken.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 a 6 kilometer van het dorp vindt u mooie plaatsjes als Mensingeweer, Eenrum, Onderdendam, Garnwerd, Groot Wetsinge en Maarhuizen. In Maarhuizen staat de Enne Jans Heerd, een monumentale boerderij waar activiteiten worden georganiseerd en waar je door een mooi stukje natuur kunt wandelen. Het bevindt zich langs het Pieterpad. In Eenrum kun je naar de Notoarestoen (arboretum) en Abraham's Mosterdmakerij. In Groot-Wetsinge staat de prachtige van oorsprong 13e eeuwse pastorie 't Sael met daartegenover het oude schooltje (en kosterij). Volg het smalle fiets/wandelpad en je komt bij de 19e eeuwse Kerk van Klein Wetsinge. Wat verder weg ligt het gehucht Oostum, een wierde met een beschermd dorpsgezicht dat gedomineerd wordt door de 13e eeuwse Kerk van Oostum. Dit gehucht ligt langs het Pieterpad. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met trein of bus

Winsum heeft als voordeel dat het heel goed per openbaar vervoer te bereiken is. Bekijk wat dat betreft ook het vierde tabblad. Zo kunt u per trein naar de stad Groningen, het Openluchtmuseum het Hogeland in Warffum en de Menkemaborg in Uithuizen. De trein rijdt enkele keren per dag ook door naar Eemshaven waar u uitstapt bij de veerbootterminal waar de boot naar Borkum vertrekt. Een bezoek aan dat Duitse waddeneiland behoort dus ook tot de mogelijkheden. Ook kunt u per bus naar Landgoed Verhildersum in Leens, verschillende attracties in de dorpen Eenrum en Pieterburen (waaronder het Zeehondencentrum) en de veerboottterminal van Lauwersoog om een dagtripje naar eiland Schiermonnikoog te maken. Ook vindt u op deze pagina verschillende wandelroutes die beginnen en eindigen bij treinstations of bushaltes hier in Noord Groningen.


Interactieve kaart van Winsum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen Vakantiebestemming Ezinge in Groningen Vakantiebestemming Stad Groningen Vakantiebestemming Onderdendam in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Warffum in Groningen

Overnachten in Winsum en omstreken

Hier komen accommodaties te staan waar u in Winsum en omgeving kunt verblijven. De eerste toevoeging is een feit: een b&b in het prachtige dorp Winsum.

Winsum

Hotel
foto

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het rode cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Winsum gaat door het Reitdiepgebied en ook een stuk over het Hogeland. Je komt door Mensingeweer, Groot Maarslag, Schouwerzijl en Schaphalsterzijl. Winsum is ook een etappeplaats langs het Pieterpad. Hier eindigt de eerste etappe (12 kilometer) vanuit Pieterburen en hier begint de tweede naar de stad Groningen (20 kilometer). Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Schouwerzijl groen vlak Wandelen over het Pieterpad in GroningenIn combinatie met de trein

Het openbaar vervoer is in Winsum prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van trein of bus waardoor u dus ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Roodeschool liggen. Deze trein rijdt overigens een paar keer per dag door tot Eemshaven. Dat betekent ook dat u de tweede etappe van het Pieterpad (zie hier boven) kunt wandelen. In welke richting moet u uiteraard zelf weten.

Wandelen in Mensingeweer Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in Groningen Wandelen in Breede Wandelen op het Hogeland groen vlak Wandelen in Uithuizen groen vlakIn combinatie met de bus

Er rijdt zeer regelmatig een bus (lijn 65) van Winsum naar Zoutkamp en die stopt ook in zowel Eenrum als Leens. Er rijden ook bussen naar Garnwerd, Oldehove en Pieterburen. In de zomervakantie van 2020 waren dat vaak grote bussen, daarbuiten kleinere exemplaren. Bekijk toch vooral zelf de dienstregeling op tabblad 4. Garnwerd en Oldehove zijn te bereiken met lijn 36 en Pieterburen met lijn 68.

Wandelen in Eenrum Wandelen in Leens Wandelen in Zoutkamp Wandelen in Ezinge Wandelen in Niehove Wandelen in PieterburenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Winsum kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan wat langere trajecten. De derde route begint in het 5 kilometer verderop gelegen dorpje Onderdendam. De route wordt daardoor vanuit Winsum in totaal 10 kilometer langer.

Fietsen in het Middag-Humsterland Fietsen op het Hogeland Fietsen in het Centrale Woldgebied

Met het openbaar vervoer

Trein: Winsum is prima per trein te bereiken. Het dorp ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz naar en van Winsum:

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur. Soms met 15, soms met 8 persoonsbusjes.

Lijn 68 (zomervakantie 2020): Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt elk uur en op enkel tijdstippen na met grote bussen. Op zaterdag en zondag rijdt de bus om de twee uur.

Lijn 163: Groningen - Lauwersoog (en de veerboot naar Schiermonnikoog) via Adorp, Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Leens en Ulrum. Rijdt een klein aantal keren per dag met tussenpozen van 3 uur.

Lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.

Lijn 36 (zomervakantie 2020): Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een grote bus. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzzAfstanden vanaf Winsum gerekend (een selectie)

West:

Het dorpje Garnwerd = 5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 9,5 km
Het dorpje Saaksum = 11 km
Het dorpje Niehove = 16 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 16 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 19 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 28 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 28 km


Zuidwest/Zuid:

Het dorpje Groot Wetsinge = 3,5 km
Het dorpje Sauwerd = 4,5 km
Het gehucht Oostum = 8,5 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 14 km
De stad Groningen = 15 km


Noordwest:

Het dorpje Mensingeweer = 6 km
Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 7 km
Het dorpje Saaxumhuizen: 8,5 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 11 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 12 kmNoord:

Het dorp Baflo = 5 km
Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum) = 9,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 15 km


Oost/Noordoost/Zuidoost:

Het dorpje Onderdendam = 5 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 9 km
Het dorp Bedum = 9,5 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 14 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 19 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 28 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 25 km

→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

© 2020 — Ontdek Noord Groningen