Het Pieterpad wandelen in de provincie Groningen

Pieterpad door velden met wilde bloemen bij Pieterburen in Groningen Pieterpad over het pad naar Pieterburen in Groningen Pieterpad langs het Reitdiep in Groningen Historisch huis en b&b in Pieterburen, Groningen Hotel en horeca in Pieterburen, Groningen Kerk en molen van Eenrum op het Hogeland van Groningen De Notoarestoen, Arboretum van Eenrum op het Hogeland van Groningen Herberg, molen en markt in Winsum, Groningen Pieterpad langs het Winsumerdiep in Winsum, Groningen Het Reitdiepgebied bij het dorpje Garnwerd, Groningen Oude Diepje in het Reitdiepgebied, Groningen Kerk van Oostum in Groningen Het Noorderplantsoen in de stad Groningen Hoge der A en Lage der A in de stad Groningen

Wandelen - van Pieterburen tot de stad Groningen

Het Pieterpad is de meest bekende meerdaagse wandelroute in Nederland en loopt van Noord Groningen tot Zuid Limburg. De route telt in totaal 498 kilometer en telt 26 etappes. De eerste twee etappes wandelt je over het Noord Groningse platteland en daar gaat deze pagina over. Het startpunt is het dorp Pieterburen en het eindpunt van die eerste etappe ligt 12 kilometer verderop in het dorp Winsum. De tweede etappe naar de stad Groningen telt 20 kilometers. Horecagelegenheden zijn er genoeg onderweg. Supermarkten langs de route vind je in Eenrum, Winsum en de stad Groningen.


Etappe 1: Pieterburen - Winsum (12 kilometer)

Dit traject gaat door het landschap genaamd het Hogeland. Dat staat onder ander bekend om haar mooie akkerland en weidse uitzichten. Pieterburen is een bekend dorp in de provincie Groningen. Het heeft ook verschillende attracties waaronder het Zeehondencentrum, de laat middeleeuwse Petruskerk en Domies Toen (botanische tuin). Ook zijn er genoeg horecagelegenheden. U wandelt zuidwaarts over een fiets/wandelpad langs de Pieterbuurstermaar en daarna over een rustige weg naar het mooie dorpje Eenrum. Daar zijn ook enkele attracties, namelijk Abraham's Mosterdmakerij, de Notoarestoen (Arboretum Eenrum) en de tuin van de Kleine Plantage. U treft er ook enkele café's en restaurants. Via het mooie kleine dorpje Mensingeweer wandelt u via het gehucht Maarhuizen het grotere dorp Winsum binnen. Net als Eenrum heeft dit een fraai beschermd dorpsgezicht rondom de Boog over het Winsumerdiep en ook hier is weer de nodige horeca. In Winsum kunt u ook een kano of bootje huren om te varen over het Winsumerdiep.

Etappe 2: Winsum - Groningen (20 kilometer)

Het tweede traject gaat niet over het Hogeland maar komt door het Reitdiepgebied, een ander soort landschap. Het stroomgebied rondom het Reitdiep bestaat voornamelijk uit grasland met grazend vee en ook komt u enkele dijken tegen waar u soms langs of over wandelt. Vanuit Winsum wandelt u over een stuk weg en over fietspaden naar het eveneens fraaie plaatsje Garnwerd. Dat is mooi gesitueerd aan het water en daar vindt u ook weer de nodige horecagelegenheden. Let op het zeer smalle straatje (achter café Bij Hammingh) naar de middeleeuwse Sint-Ludgerkerk. De wandelroute gaat eigenlijk niet door het dorpje heen maar slaat voor de brug het pad in langs de dijk. Dan volgt een fiets/wandelpad waarbij u uiteindelijk het water oversteekt en via de weg naar het gehucht Oostum wandelt. Bij Wierumerschouw steekt u het Reitdiep weer over en wandelt u via het platteland de noordkant van de stad Groningen binnen. De stad telt 200 duizend inwoners dus het duurt nog even voordat u in het centrum beland bent. Het traject door de stad komt langs verschillende mooie locaties en door mooie straatjes. Zo wandelt u door het Noorderplantsoen, het Hoge der A, de Brugstraat, de Folkingestraat en langs der Aa Kerk, de Korenbeurs, de Vismarkt en het Zuiderdiep tot bij het Groninger Museum.

De kaart

Opmerking vooraf: het Pieterpad wordt soms gewijzigd omdat er mooiere paden worden ontwikkeld of omdat er stremmingen zijn. Zo ging oorspronkelijk de tweede etappe vlakbij de stad Groningen over de Paddepoelsterburg. Die brug werd echter in 2018 vernield door een schip. Nu gaat de route via de Dorkwerderbrug, zoals op de kaart te zien is. Het traject is daardoor 1 kilometer langer dan oorspronkelijk het geval is. Het pad richting Dorkwerd gaat mooi langs het water. De route heb ik laten eindigen bij het Groninger Museum, pal tegenover het hoofdstation. Waar u stopt moet u uiteraard helemaal zelf weten. Check altijd van te voren of er nog wijzigingen zijn voor een etappe. Op de kaart kunt u rechtsboven ook nog een klein aantal wandelroutes aanvinken die deels het Pieterpad volgen of beginnen/eindigen in plaatsen die langs de meerdaagse wandelroute gesitueerd zijn, namelijk Pieterburen, Eenrum, Garnwerd, Winsum en de stad Groningen. Bekijk wat dat betreft ook het derde tabblad.

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Meer info over de genoemde plaatsen

Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Winsum in Groningen Vakantiebestemming Garnwerd in Groningen groen vlak Vakantiebestemming Stad Groningen

Overnachten langs het Pieterpad

Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel


Hotel
Hotel
Hotel
Hotel


Hotel
foto

Andere routes rond het Pieterpad

Op de website staan een aantal wandelroutes in Noord Groningen. Een aantal daarvan gaan deels over het Pieterpad of beginnen in plaatsen die langs het Pieterpad gesitueerd zijn. Denk aan Pieterburen, Eenrum, Winsum, Garnwerd en Groningen. Het cijfer linksboven geeft het aantal kilometers van de route aan. Om de route in Baflo te beginnen neemt u de trein van Winsum naar Baflo. Het Rondje Sauwerd kan ook worden begonnen in Garnwerd. Die route wordt daardoor met 3 kilometer verlengd. Ook kunt u vanuit Winsum en Groningen met de trein naar Sauwerd en zo de route beginnen. Voor de stad vindt u nog een route door mooie straatjes, havens en langs historische trekpleisters. Of kies de groene route door Groningen waarbij je start in natuurgebied de Onlanden.

Wandelen in Pieterburen Wandelen in Eenrum Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Ezinge Wandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen groen vlak Wandelen in Groningen

Met het openbaar vervoer naar het Pieterpad

Trein:: de stad Groningen is per trein uitstekend te bereiken vanuit verschillende richtingen. Als u niet uit de provincie komt dan kunt u bijvoorbeeld vanuit Rotterdam, Gouda, Utrecht, Amersfoort, Zwolle, Assen en Leeuwarden direct naar de stad reizen. Aangezien deze pagina gaat over het Pieterpad is er dan nog één spoorlijn relevant en dat is die van Groningen (hoofdstation) naar Roodeschool. Die trein rijdt naar Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en op sommige tijdstippen Eemshaven. Etappeplaats Winsum ligt dus ook aan deze spooorlijn. De trein rijdt twee keer per uur en één keer per uur op zondag.


Bus: er rijden bussen van Qbuzz in het gebied. Met lijn 65 kunt u van Groningen en ook Winsum naar Eenrum reizen. Pieterburen is een halte van lijn 68. Als u vanuit de stad Groningen komt dan moet u dus eerst per trein of bus naar Winsum reizen. De bus naar Pieterburen vertrekt vervolgens op het trein -en busstation van Winsum. Garnwerd is ook per bus te bereiken vanuit Winsum.

Lijn 65: Groningen - Zoutkamp via (oa.) Sauwerd, Winsum, Mensingeweer, Eenrum, Wehe-den Hoorn en Leens. Rijdt meestal elk half uur. Op zondag één keer per uur.

Lijn 68: Winsum - Hornhuizen via (oa.) Westernieland, Pieterburen en Kloosterburen. Rijdt een klein aantal keren per dag, één keer per twee uur.

Lijn 36: Winsum - Oldehove via Garnwerd, Feerwerd, Ezinge en Saaksum. Er wordt overwegend gereden met een 8 personenbusje. Rijdt één keer per uur, niet op zaterdag en zondag.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten) | QBuzz

→ Terug naar wandelroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


→ Terug naar Middag-Humsterland en het Reitdiepgebied

© 2020-2021 — Ontdek Noord Groningen