Op vakantie in het dorp Warffum (Groningen)

Pittoresk huisje en bruggetje in het dorp Warffum, Groningen Haven van het dorp Warffum, Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, Groningen Molen in het openluchtmuseum van Warffum in Groningen Landschap het Hogeland van Groningen Villa's in Usquert, Hogeland van Groningen Monumentale boerderij aan de Wadwerderweg vlakbij Usquert in Groningen Monumentale boerderij aan de Wadwerderweg vlakbij Usquert in Groningen Noordpolderzijl aan de kust van Groningen De historische Menkemaborg in Uithuizen Theeschenkerij op het Landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen Haven van Eenrum op het Hogeland van Groningen Zeehondencentrum Pieterburen in Groningen Café bij het water in Winsum, Groningen

Warffum op het HogelandPad naar cafe restaurant het Spijslokaal in Warffum, Groningen

Warffum is een dorp in het cultuurlandschap en gemeente Het Hogeland. Dit gebied biedt onder andere weidse uitzichten, akkerland, mooie boerderijen en ook een kustgebied met dijken en kwelders. Het dorp telt ongeveer 2150 inwoners en heeft een treinstation aan de spoorlijn naar de stad Groningen. Warffum heeft een fraai beschermd dorpsgezicht dat bestaat uit de dorpswierde en het haventje. Op de wierde vindt u de middeleeuwse Sebastiaankerk maar ook het Openluchtmuseum Het Hoogeland, een compact maar prachtig museum tussen de huizen. Bekijk onder andere oude kleine huisjes, een molentje, een klaslokaal, de werkplaats van de veearts, de kosterij, smederij, en een rijwielhandel uit de 19e eeuw. In het Spijslokaal kunt u eten en drinken. Het dorp geniet ook bekendheid omdat hier elk jaar Op Roakeldais wordt georganiseerd, een internationaal folkloristisch dansfestival.

In Warffum vindt u ook een supermarkt, evenals een snackbar en het Chinees-restaurant Hong Sheng. Overdag kun je ook terecht in Grand-café Het Spijslokaal dat bij het museum staat maar ook een eigen ingang heeft in het geval je alleen wilt eten en drinken zonder het museum te bezoeken. Café-Restaurant Spoorzicht bij de haven sloot in 2018 maar daar komt een nieuwe eigenaar in. Het kan niet heel lang duren (ik typ dit eind juli 2020) voordat het weer geopend zal worden. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen. Bij de camping aan de Warffumermaar kunt u een kano huren en het land vanaf het water gadeslaan. In het zeer nabijgelegen dorpje Breede kunt u naar het openluchtzwembad. Er zijn uiteraard de nodige mogelijkheden om in de omgeving mooi te wandelen en te fietsen.

In de buurt

Binnen een straal van ongeveer 5 kilometer van het dorp vindt u plaatsen met oude kerken zoals het kleine Breede, Baflo en het grotere Usquert dat ook bekend staat om haar mooie villa's. Aan de weg tussen Warffum en Usquert ziet u mooie huizen en hereboerderijen staan. Die Wadwerderweg behoort tot een beschermd landelijk dorpsgezicht dat deels in Usquert gesitueerd is. In Breede staat ook de prachtige Breedenborg maar dat is helaas geen bezoekersattractie. Aan de kust vindt u het kweldergebied bij Noordpolderzijl, een locatie waar bij de dijk ook 't Zielhoes staat, een bekend bruincafé in deze contreien. Ietsje verder weg zijn bekende trekpleisters te bezoeken zoals Zeehondencentrum Pieterburen en de historische Menkemaborg in Uithuizen. Bekijk het laatste tabblad voor de afstanden tot tal van dorpen, bezienswaardigheden en bezoekersattracties in Noord Groningen. Hieronder kunt u de interactieve kaart van Noord Groningen bekijken. Beweeg de kaart en/of zoom in of uit om locaties in het gehele gebied te vinden.

Uitstapjes met de trein

Warffum ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool en dat betekent dat u zeer frequent met de trein naar de grote stad kunt waar van alles te zien is. Ook kunt u naar Uithuizen om de Menkemaborg te bezichtigen, naar Winsum om met een bootje of kano te varen over het Winsumerdiep of naar de Eemshaven voor een dagtripje naar het Duitse waddeneiland Borkum. Enkele keren per dag rijdt de trein namelijk door vanaf Roodeschool naar de Eemshaven. Het treinstation staat pal voor de veerbootterminal.


Interactieve kaart van Warffum en omgeving

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


6 andere bestemmingen in het omliggende land

Vakantiebestemming Usquert in Groningen Vakantiebestemming Uithuizen in Groningen Vakantiebestemming Middelstum in Groningen Vakantiebestemming Pieterburen in Groningen Vakantiebestemming Eenrum in Groningen Vakantiebestemming Rasquert en Baflo in Groningen

Wandelroutes in deze streek (ook in te vullen als korte fietsroutes)

Het blauwe cijfer geeft het aantal kilometers aan. In de verslagen ziet u ook veel grote foto's zodat u nog een beter beeld krijgt van deze streek. Het Rondje Warffum is een relatief korte maar leuke route met als startpunt het Openluchtmuseum het Hoogeland (aanrader om ook te bezoeken) en leidt u langs het kleine dorpje Breede, het Warffumerbos en uiteraard het mooie dorp Warffum zelf. De tweede route gaat langs prachtige boerderijen en kan 5, 10, 15 km of nog een stuk langer zijn. De 3e en 4e route gaan over het Groninger Hogeland via de mooie dorpen Den Andel en Saaxumhuizen naar Baflo. Baflo heeft net als Warffum een treinstation aan dezelfde spoorlijn. De eerste gaat via Eenrum en de tweede over relatief lange onverharde paden via Westernieland. Als u een auto heeft dan kunt u logischerwijs elke wandeling doen die in het overzicht Wandelroutes in Noord Groningen terug te vinden is.

Wandelen in Breede Wandelen langs boerderijen op het Hogeland Wandelen in Saaxumhuizen groen vlak Wandelen in Westernieland groen vlakIn combinatie met de trein

Het openbaar vervoer is in Warffum prima geregeld. U kunt zeer frequent gebruik maken van de trein waardoor u dus ook als u geen auto tot uw beschikking heeft elders in Noord Groningen wandelroutes kunt beginnen. Hieronder volgen routes die beginnen in dorpen die langs de spoorlijn Groningen - Roodeschool liggen. Deze trein rijdt overigens een paar keer per dag door tot Eemshaven. U zou ook de tweede etappe van het Pieterpad kunnen lopen. Dat is 20 kilometer van Winsum naar Groningen, of in omgekeerde richting zo u wilt.

Wandelen op het Hogeland Wandelen op het Hogeland in de winter Wandelen in Uithuizen Wandelen in 't Zandt Wandelen in Mensingeweer Wandelen in Tinallinge Wandelen in Schouwerzijl Wandelen in Wildeveld Wandelen in Groot Maarslag Wandelen in Winsum Wandelen over het Pieterpad in Groningen Wandelen in het Reitdiepgebied Winterwandelen in het Reitdiepgebied Wandelen in de binnenstad van Groningen Wandelen in GroningenFietsroutes in deze streek

Er zijn tal van routes te rijden over rustige landelijke wegen en fietspaden. Vanuit Warffum kun je wat dat betreft echt alle kanten op. U kunt de bovenstaande wandelroutes ook als fietsroutes gebruiken. Hieronder staan drie wat langere trajecten. De eerste route gaat door de noordelijke streken van het Hogeland inclusief het kustgebied. De tweede brengt u langs tal van prachtige boerderijen hier op het Hogeland. De derde bestrijkt het westelijke deel van het Hogeland.

Fietsen bij de Noordkaap Fietsen langs boerderijen op het Hogeland Fietsen op het Hogeland

Met het openbaar vervoer

Trein: Warffum is prima per trein te bereiken. Het dorp ligt aan de spoorlijn tussen de stad Groningen en Roodeschool. De trein (Arriva) rijdt twee keer per uur, op zondag één keer per uur. Op bepaalde tijdstippen rijdt deze trein door naar de Eemshaven waar de veerboot naar Borkum vertrekt. Dit is de spoorlijn Groningen (hoofdstation), Groningen Noord, Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen, Uithuizermeeden, Roodeschool en Eemshaven.


Bekijk dienstregelingen: NS (ook voor Arriva diensten)Afstanden vanaf Warffum gerekend (een selectie)

Oost/noordoost:

Het dorp Usquert = 4,5 km
Noordpolderzijl en bruincafé ’t Zielhoes = 6 km
Menkemaborg (Uithuizen) = 8 km
De Noordkaap = 17,5 km
Veerbootterminal Eemshaven (voor de boot naar Borkum) = 24,5 kmZuid/zuidoost:

Het dorpje Onderdendam = 8 km
Het dorpje Middelstum (en ook Landgoed Ewsum) = 11 km
De stad Groningen = 22 km
Museum Helmantel (Westeremden) = 16,5 km
Het dorp Loppersum = 19 km
Het dorpje Zeerijp = 19,5 km
Het middeleeuwse stadje Appingedam = 27 km


West/zuidwest:

Het dorpje Eenrum (en oa. Abraham's Mosterdmakerij) = 9 km
Zeehondencentrum Pieterburen = 8 km
Landgoed Verhildersum (Leens) = 14 km
De Theefabriek (Houwerzijl) = 20 km
Het dorp Zoutkamp (en het Visserijmuseum) = 22,5 km
Veerboootterminal Lauwersoog (boot naar Schiermonnikoog) = 31 km
Nationaal Park Lauwersmeer = 25 km
Het dorp Winsum = 9,5 km
Het dorpje Garnwerd = 13,5 km
Het dorpje Ezinge (en ook Museum Wierdenland) = 18 km
Het gehucht Oostum = 16,5 km
Kloostermuseum St Bernardushof (Aduard) = 22 km
Het dorpje Niehove = 22 km

Filmpje(s)

Filmpje 1 is gemaakt bij schutsluis 't verloat in Warffum (begin juli 2021), filmpje 2 bij Openluchtmuseum het Hoogeland (half juli 2021) en filmpje 3 op een wandelpad achter de dorpswierde (begin augustus 2021).


groen vlak
Terug naar:

→ Cultuurlandschap het Hogeland


→ Dorpen en steden in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen