Reis vanuit België naar (Noord) Groningen

Vakantieplan Groningen 7 Vakantieplan Groningen 6 Vakantieplan Groningen 9 Kaart van Groningen Vakantieplan Groningen 5

Vanuit België met de auto naar Groningen

Hier op deze pagina leest u hoe u vanuit België naar het Nederlandse Noord Groningen kunt reizen. Uw richtpunt zal in veel gevallen de stad Groningen zijn, als reisdoel misschien maar ook omdat de stad vanuit het zuiden de toegangspoort is tot deze specifieke regio in Noord Nederland. De snelweg (rijksweg) naar de stad Groningen vanuit het zuiden is de A28 die begint in Utrecht. Als u vanuit Antwerpen richting Groningen rijdt dan is de snelste route via Breda en Utrecht. U verlaat België via de A1, die vervolgens na de Nederlandse grens overgaat in de A16. Vanuit Utrecht kunt u over de A28 of achtereenvolgens over de A27, de A6 en de A7 naar Groningen rijden. Uw navigatie wijst u wel de weg. De snelste route vanuit de meeste Vlaamse steden en ook Brussel loopt via Antwerpen. Komt u uit de regio Luik of bijvoorbeeld Limburg? In dat geval gaat de snelste route door Nederlands Limburg en Gelderland. In Zwolle komt u op de A28 naar Groningen.

Reistijden naar de stad Groningen: vanuit Antwerpen: 3,5 uur | vanuit Brugge: 4 uur 15 minuten | vanuit Gent: 3 uur 45 minuten | vanuit Brussel: 3 uur 45 minuten | vanuit Genk: 3,5 uur | vanuit Luik: 3,5 uur.

Met de trein vanuit België naar de stad Groningen

Als u in België woont dan kunt u niet direct met de trein naar Groningen reizen. Vanuit Antwerpen of Brussel hoeft u echter maar één keer over te stappen, vanuit het gros der Vlaamse of Waalse steden meestal twee keer. Als u in Vlaanderen woont dan zult u normaal gesproken via Antwerpen of Brussel en daarna Rotterdam moeten reizen. Als u vanuit of via Luik reist dan is een andere route meer de voor de hand liggend. Vanuit Luik kunt u via Maastricht en Utrecht per trein in Groningen komen. De trein waarmee u in Nederland reist is er één van de NS (Nederlandse Spoorwegen). Als u vanuit de stad Groningen de trein pakt naar het Groningse platteland dan reist u met de maatschappij Arriva.

Reistijden naar de stad Groningen: vanuit Antwerpen Centraal: 4 uur (1 x overstappen: op Rotterdam Centraal) | vanuit Brussel Centraal: 4 uur 50 minuten (1 x overstappen: op Rotterdam Centraal) | vanuit Gent St Pieters: 5 uur 15 minuten (2 x overstappen: op Antwerpen Centraal en Rotterdam Centraal) | vanuit Brugge: 6 uur 10 minuten (2 x overstappen: in Brussel Zuid en Rotterdam Centraal) | vanuit Luik (Liège-Guillemins): 5,5 uur (2 x overstappen: in Maastricht en Utrecht Centraal).

Hoe komt u aan een treinkaartje

In Nederland dient u in het bezit te zijn van een ov-chipkaart waarmee u bij een incheckpaal kunt inchecken voor uw treinreis. Na het uitstappen checkt u weer uit. Een Nederlander heeft een ov-chipkaart op naam maar dat kan als toerist niet. U als Belg kunt kiezen uit twee alternatieven. De eerste is een anonieme ov-chipkaart (kost 7,50) waarvan u zelf het saldo kunt opwaarderen en de tweede is een wegwerpkaart. Zo'n wegwerpkaart is een reisproduct met een beperkte geldigheidsduur, bijvoorbeeld één week reizen. Meestal bent u dan duurder uit dan met een anonieme oplaadbare ov-chipkaart. Deze reisproducten kunt u kopen bij verschillende punten, waaronder uiteraard de grotere centrale stations. Dus ook als u aankomt op het hoofdstation van Groningen. De anonieme ov-chipkaart kan ook online worden gekocht in de OV Shop en vervolgens toegezonden naar uw adres in België.

Voor uw reis vanuit uw Belgische opstapstation naar de stad Groningen kunt u een internationaal treinkaartje kopen, bijvoorbeeld bij het Belgische NMBS Internationaal. Mocht het zo zijn dat u alleen de stad Groningen bezoekt en daar verder geen gebruik maakt van trein of bus, dan heeft u dus geen ov-chipkaart nodig.

NMBS Internationaal | In Nederland een ov-chipkaart kopen | OV Shop


Vanuit de stad Groningen kunt u ook per trein naar verschillende plaatsen op het Noord Groninger platteland reizen. Er is een spoorlijn naar Roodeschool/Eemshaven en één naar Delfzijl. Lees hier verder over het openbaar vervoer in deze regio:

Spoorlijnen en buslijnen in Noord Groningen


kaart met spoorlijnen van Belgie naar Groningen in Noord Nederland
Op de kaart ziet u uiteraard slechts een klein deel van de spoorlijnen in België en Nederland


Op vakantie in Noord Groningen en/of de stad?

Hieronder vindt u tal van overnachtingsmogelijkheden in de stad Groningen en ook op het Noord Groninger platteland. Als u graag een vakantieplan op maat wenst voor een citytrip, vakantie op het platteland of een combinatie van beiden dan is dat ook mogelijk. Kijk hier verder:


B&B in Noord Groningen
Landelijk tafereel in Noord Groningen
→ Terug naar Openbaar vervoer in Noord Groningen

© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen