Fietsroute: Het Hogeland en Fivelingo (44km)

Kerkpad en de Hippolytuskerk in Middelstum, Groningen Janskerk in het dorp Huizinge, Groningen Andreaskerk in Westeremden, Groningen Museum Helmantel in De Weem in Westeremden, Groningen De wierde en boerderij in Westeremden, Groningen Akkerland bij 't Zandt in Groningen Mariakerk in het dorp 't Zandt , Groningen De witte Mariakerk in Uithuizermeeden, Groningen Menkemaborg in Uithuizen, Groningen De havenweg in het dorp Uithuizen, Groningen Boerderij bij Uithuizen en Oldörp in Groningen Velden met paarden bij Oldörp in Groningen Akkerland bij Oldörp in Groningen Helwerdermaar en Rottum in Groningen Hoeske van Thais Joaptje in het dorpje Rottum, Groningen Georgiuskerk in het dorpje Stitswerd, Groningen Zicht op het dorp Middelstum in Groningen Molen de Hoop in het dorp Middelstum, Groningen

De fietstocht Middelstum - Middelstum | vrijdag 26 juni 2020

Zomeravond in het dorp Middelstum, Groningen

Dit is een fietsroute van 44 kilometer door de oostelijke helft van het Groningse Hogeland (landschap) en een stukje Fivelingo. Deze tocht is opgenomen in de avond. Het startpunt is Middelstum op het Hogeland maar het spreekt voor zich dat je de tocht op elke plek langs de route kunt beginnen zoals bijvoorbeeld in Huizinge, Westeremden, 't Zandt , Zijldijk, Roodeschool, Uithuizermeeden, Uithuizen, Rottum, Stitswerd en Kantens. Middelstum is een dorp met een beschermd dorpsgezicht met in het hart de Sint-Hippolytuskerk, een 15e eeuws pand dat behoort tot het 'Grootste Museum van Nederland'. Het gaat om kerken die uitblinken door hun bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken. Zo zijn er op de gewelven van de kerk kleurrijke schilderingen te zien van bijbelse voorstellingen. De fietstocht: vanuit het dorp rijd je in oostelijke richting naar Huizinge, een kleiner dorpje maar ook met een beschermd dorpsgezicht en een middeleeuwse kerk. Hier staat de 13e eeuwse Janskerk die al enkele kilometers voor het binnenrijden van het dorpje te zien is.

Blijf in Huizinge op de hoofdweg rijden en volg die weg uiteindelijk wanneer deze linksaf gaat. Daarna moet je al snel rechtsaf het viaduct op die over de provinciale weg (Eemshavenweg) heen is gebouwd. Als je weer afdaalt is het nog een paar kilometer tot aan Westeremden. Dit is ook het punt dat je het Hogeland verlaat en Fivelingo binnenrijdt. Het beschermde dorpsgezicht van Westeremden bestaat uit de wierde waarop de 13e eeuwse Andreaskerk staat met daarnaast de oude pastorieboerderij (de Weem). Daar kun je het Museum Helmantel bezichtigen waar werken van de bekende schilder Henk Helmantel te zien zijn. Fiets vervolgens de wierde af in oostelijke richting, sla linksaf en rijd via de hoofdweg richting Zeerijp en 't Zandt. Het is de bedoeling dat je de weg langs de NAM locatie (boorplatform) neemt. Dat is de linkerafslag. Daarna de eerste weer rechts en vervolgens enkele kilometers rechtdoor naar dorpje 't Zandt. Onderweg kun je vooral van weidse uitzichten genieten over uitgestrekt akkerland. De laatste 10 a 15 kilometer van deze fietstocht (ongeveer vanaf Rottum) verandert dat wanneer het landschap wordt gedomineerd door graslanden met grazende koeien.

Op den duur kun je linksaf slaan en rijd je direct 't Zandt binnen. Middenin dat dorp staat de fraaie 13e eeuwse Mariakerk. Het gros der Groningse dorpjes heeft een mooie middeleeuwse kerk. Vanuit het dorpje gaat de route noordwaarts via het kleine geheel langs de weg gebouwde Zijldijk via Oosternieland naar Roodeschool. In Zijldijk staat de 18e eeuwse Doopsgezinde Kerk en in Oosternieland de 13e eeuwse Nicolaaskerk. Als je Zijldijk in noordelijke richting uitrijdt dan verlaat je Fivelingo en keer je weer terug op het Hogeland. Roodeschool is het meest noordelijke dorp in Nederland met een treinstation. Tegenwoordig is de spoorlijn vanuit Groningen doorgetrokken naar de Eemshaven. Als je het dorp binnenrijdt ga je gelijk linksaf, fiets je over een stukje fietspad en daarna een stukje weg en ga je vervolgens linksaf. Dat is de weg naar Uithuizermeeden waarbij je eerst nog langs de camping komt. In het dorp is het zaak gewoon op de hoofdweg (Hoofdstraat) te blijven en ga je pas helemaal op het eind linksaf. Je komt dan al snel bij een prachtige witte kerk uit. Dat is de van oorsprong 13e eeuwse Mariakerk van Uithuizermeeden die later van uiterlijk is veranderd. Het wit bepleisterde pand is in de 19e eeuw verbouwd in neoclassicistische stijl.

De kerk wordt rondom geflankeerd door een klein aantal huizen en daar vind je ook een fietspad. Dat leidt via enkele bochten tot in Uithuizen, het grootste dorp langs de route. Je komt uit bij de Menkemaborg, één van de bekendste historische trekpleisters in Noord Groningen. Bezoek de omgrachte Menkemaborg en/of de tuinen en/of ga wat eten en drinken in het Schathoes dat ook 'los' te bezoeken is. Fiets vervolgens vanuit de borg gezien linksaf en volg de weg tot aan de haven van Uithuizen (die wordt terwijl ik dit typ in oude glorie hersteld). Bij dat kruispunt ga je linksaf de Havenweg in en ga je aan de rotonde het fietspad rechts in (achter de graansilo). Volg de paden door de woonwijk in overwegend noordwestelijke richting totdat je aan de rand van Uithuizen bent aanbeland en in Oldörp, niet de naam van een plaats maar van een wierde. Vanaf hier volgt wederom een fraai landelijk traject over een zeer rustige weg die geflankeerd wordt door akkerland en ook een veld met paarden. Op den duur kun je rechtsaf het spoor over maar je gaat links het smalle fietspad op. Dat gaat langs de akkers en bij de boerderij voor je kun je de weg weer op. Daar ga je rechts. Uiteindelijk kom je bij de weg tussen Middelstum en Kantens uit maar die volg je maar even.

Je gaat linksaf en fietst over het bruggetje over de Helwerdermaar. Je ziet de 19e eeuwse Kloosterkerk van Rottum al in de verte voor je. De eerstvolgende afslag ga je rechtsaf Rottum in. Het is een klein wierdedorpje met dus een mooie kerk maar ook een heel klein museum. Het Hoeske van Thais Joaptje is een heel klein huisje dat is ingericht zoals het er in 1835 zou kunnen hebben uitgezien. Het is door de eerder op deze pagina al genoemde stillevenschilder Henk Helmantel ook vereeuwigd op het doek en kost niets om te bekijken. Zoals al eerder gemeldt op deze pagina verandert vanaf Rottum het cultuurlandschap, namelijk van akkerland in door vee begraasd grasland. Vanaf dit punt rijd je over een rustige weg tot aan het volgende kleine wierdedorpje en dat is Stitswerd. Langs de weg door het plaatsje zie je de mooie gele Georgiuskerk dat zijn oorsprong kent in de 13e eeuw. Na Stitswerd kies je de eerste afslag links en die leidt naar het dorpje Kantens. Ook daar is weer een dorpswierde met een 13e eeuwse kerk. Dat is de Antoniuskerk. Zorg dat je bij het Boterdiep terecht komt en fiets het laatste stuk langs het water terug naar Middelstum. Bij het binnenrijden staat rechts de 19e eeuwse molen De Hoop.


Interactieve kaart van de route (en omgeving)

In het geval u de pagina op een smartphone bekijkt:

Bekijk hier de interactieve kaart


Fietsroute en kaart: Middelstum - Middelstum (44 kilometer)

Kaart fietsroute van Middelstum naar Middelstum in Groningen, Nederland

Deze fietsroute start en eindigt in het dorp Winsum maar je kunt uiteraard elke plaats langs het traject uitkiezen als plek op te beginnen. Het fietsen gaat over relatief rustige wegen en af en toe fietspaden.


Handig voor op de smartphone onderweg:

Bekijk hier de interactieve (in te zoomen) kaart van de route


Misschien handig:

GPX bestand van de route

→ Terug naar fietsroutes in Noord Groningen


→ Terug naar Het Hogeland


→ Terug naar Fivelingo


© 2020-2024 — Ontdek Noord Groningen