7 daagse autorondreis door Noord Groningen

Autorondreis langs Aduarderzijl in Noord Groningen Kamer boeken bij B&B Oldenbosch vlakbij Holwierde in Groningen Tulpenvelden bij Uithuizermeeden op het Hogeland van Groningen Kerk, molen, weg en wolken in Eenrum, Groningen Pittoreske dorpje Uitwierde bij Delfzijl, Groningen Weg van Groot Wetsinge naar de Raken in het Reitdiepgebied, Groningen Menkemaborg en tuinen in Uithuizen, Groningen Hogelandse boerderij aan de Streeksterweg bij Usquert in Groningen Hangende Keukens van Appingedam in Groningen Ballastplaat in Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen Martinitoren vanaf het Martinikerkhof in de stad Groningen Zuiderlopsterweg met zicht op Eenum, Groningen Niekerkerpad van Niekerk naar Houwerzijl, de Marne Wandelpad naar landgoed Ewsum in Middelstum, Groningen

Langs twee fraaie, landelijk gelegen b&b's

Hier ziet u een mogelijke autorondreis door het noorden van Groningen. Het is geen enorm groot gebied dus met twee verschillende uitvalsbases kunt u deze regio prima bestrijken zonder telkens lang in de auto te hoeven zitten. Het betreft twee prachtige monumentale boerderijen met elk drie mooie slaapkamers, beiden ook uitstekend beoordeeld. U kunt er overnachten op basis van bed and breakfast. Vanuit de eerste locatie kunt u het meer westelijke deel verkennen, vanuit de tweede de meer oostelijke streken.

Hoe veel nachten u op elke bestemming verblijft is uiteraard helemaal aan u. Het uitgangspunt is hier gemakshalve een week: 4 nachten op de ene, 3 nachten op de andere locatie. Boek via deze pagina toch vooral zo veel nachten als u zelf wilt. Ik geef u suggesties voor hoe een dagbesteding er uit zou kunnen zien.


De interactieve kaart


Hier ziet u de interactieve kaart van Noord Groningen. Deze is ingezoomd op B&B Batenborg. Zoom dus uit om locaties in het hele gebied te bekijken. B&B Oldenbosch ligt een stuk verder oostelijker.


Interactieve kaart bekijken op smartphone:

Bekijk hier de interactieve kaart


Liefhebber van oude kerken?

Noord Groningen is befaamd om haar enorme hoeveelheid middeleeuwse kerken, vaak pittoreske rode bakstenen bouwwerken. U zult tijdens uw autoritten, dorpsbezoeken, misschien wandeltochten velen tegenkomen. U vindt ze echt overal, hier in Noord Groningen zeer vaak op een wierde. Een wierde is een terp, verhoging in een landschap waar rondom vaak huizen staan en op de 'top' vaak een kerk. Vele kerken zijn niet meer in gebruik als gebedshuis en hebben een andere functie en/of zijn gewoon open voor bezoekers. Als een kerk open is dan staat er altijd wel een 'open' bordje voor. Loop dan gerust binnen, het kost niets. De meeste kerken zijn in dit voorheen dominante protestantse land relatief sober, sommigen met iets meer ornamentiek. Denk dan aan de kerken van Pieterburen, Krewerd en Middelstum.

Veel kerken zijn dus vaak open, kijk hieronder wanneer precies. De kerken staan om de overzichtelijkheid te bewaren niet op de bovenstaande kaart. Daarom ziet u hieronder een link die leidt naar een specifieke interactieve kaart met alleen maar kerken:

Openingstijden -en dagen van de kerken

Interactieve kaart met kerken


Liefhebber van flink wandelen?

Voor elke dag ziet u een mogelijke dagbesteding waarbij u vooral rondrijdt en mooie plaatsen en plekken bezoekt. Tijdens de bezoeken aan die locaties zult u ongetwijfeld de nodige stukjes lopen. Ik heb voor 5 van de 7 dagen echter ook een flinke wandelroute voor die dag uitgelicht, meestal van rond de 15 kilometer, één keer een stuk korter. Deze rondreis op een actieve manier beleven is dus ook goed mogelijk. Op deze website staan uiteraard nog veel meer routes die u zou kunnen volgen.

In de herfst of de winter op reis?

De zomer is met haar volle begroeiing, tuinen die in bloei staan en gewassen die de akkers transformeren een logische periode om op vakantie te gaan. Ook de lente met haar ontluikende bloei en vaak aangenaam droog weer (met name de late lente) heeft veel moois te bieden. In het vroege voorjaar zijn er ook tulpenvelden te zien en wel in het uiterste noordoostelijke deel, rondom plaatsen als Uithuizermeeden, Oldenzijl, Zijldijk en Zeerijp. Afgelopen voorjaar (2021) kwam de lente door de kou wat later los waardoor het tulpenseizoen ook iets opschoof. Normaal gesproken kun je ze zien vanaf half april. Ook de herfst kan zeer mooi zijn met de geel, bruin en rood kleurende bladeren.

De winter kan enorm opbeurend aanvoelen als het eens een tijdje wit is door sneeuw, ijs en/of rijp zoals verleden jaar. Maar dat komt hier in Nederland niet vaak meer voor. Wanneer dat niet het geval is voelt het land met haar lege akkers en het dimmende licht ruiger en stemmiger aan. Misschien houdt u daar juist van. Het voordeel is tevens dat door het verdwijnende blad aan de boom verschillende kerktorens en monumentale boerderijen beter van een afstand te zien zijn. En dat zijn er nogal wat hier in het verre noorden. Combineer het stemmige landschap met een bezoek aan een plaatselijk café of restaurant of ga dan eens naar de gezellige stad Groningen. Daar vindt normaal gesproken dit jaar (2021) van 17 t/m 19 december een kerstmarkt plaats op een pittoreske locatie in het historische centrum. Houdt er overigens rekening mee dat bepaalde bezoekersattracties op het platteland in de koudste wintermaanden gesloten of beperkt open kunnen zijn.

1. B&B Batenborg - (bij) Winsum


De Batenborg is een monumentale boerderij aan het Winsumerdiep, vlakbij het dorp Winsum. U kunt hier een tweepersoonskamer kiezen maar het heeft ook een appartement (studio) dat geboekt kan worden. Het nabijgelegen Winsum heeft verschillende horecagelegenheden. De landelijk gelegen accommodatie staat op een paar kilometer van het centrum van het dorp. U zit hier in het Reitdiepgebied, één van de oudste cultuurlandschappen van Europa met dijken, waterwegen en qua landgebruik voornamelijk grasland met grazend vee. Daarnaast zit u hier aan de rand van cultuurlandschap het Hogeland waar akkerbouw de boventoon voert. Winsum heeft een treinstation vanwaar u oa. direct per trein naar de stad Groningen kunt reizen. Handig dus als u de stad wilt bezichtigen en geen zin heeft om te parkeren in de stad.

4 nachten

Het uitgangspunt voor deze reis is dat u hier 4 nachten verblijft maar boek hier vooral zoveel nachten als u zelf wenst. U kunt hier overigens minimaal 2 nachten boeken. Lees verder op de volgende tabbladen om de tweede b&b te boeken en om de mogelijke dagtochten te bekijken.

2. B&B Oldenbosch - (bij) Holwierde


Oldenbosch is monumentale boerderij, tevens bed and breakfast in het noordoosten van Groningen. Het is landelijk gesitueerd vlakbij het dorpje Holwierde en ook de zeedijk (Eems). Op en naast die dijk kun je lopen en wandelen. De oude bunkers van Nansum staan hier ook vlakbij. Het nabijgelegen dorpje Holwierde heeft één van de oudste middeleeuwse kerken van de provincie en daar zijn er meer van te zien in deze streek (maar eigenlijk overal in Noord Groningen). U zit hier in cultuurlandschap Fivelingo dat uit grasland en akkers bestaat, waar kleine dorpjes zijn te zien maar waar ook twee stadjes zijn gesitueerd, namelijk het havenstadje Delfzijl en het historische Appingedam. Beiden liggen in de buurt, beiden hebben ook een treinstation vanwaar u direct per trein naar de stad Groningen kunt reizen.

3 nachten

Het uitgangspunt voor deze reis is dat u hier 3 nachten verblijft maar boek hier vooral zoveel nachten als u zelf wenst. Lees verder op de volgende tabbladen om de mogelijke dagtochten te bekijken. Op het vorige tabblad kunt u de b&b boeken waarmee u het westelijke deel van Noord Groningen bestrijkt.

Dag 1: het mooiste dorp van Nederland

Winsum

Verblijf in B&B Batenborg:

Aangenomen dat u pas 's middags incheckt en dus op de eerste dag niet heel veel tijd meer over heeft zou het advies zijn om het zeer nabij gelegen Winsum te bezoeken. Dat is in 2020 door de ANWB uitgeroepen als mooiste dorp van Nederland. Het is compact dus u kunt zo even een half uurtje of uurtje rondstruinen, daarna een terrasje pakken bij één van de café-restaurants aan het pittoreske Winsumerdiep en daar eventueel ook dineren. In het centrum zijn meerdere opties. Bij de camping (Marenland) zit nog een restaurant, dat heet De Jongens uit de Buurt, eveneens met terras.

Dag 2: het Reitdiepgebied en een stukje Hogeland

Aduarderzijl

Verblijf in B&B Batenborg:

Deze dag blijft u relatief dichtbij 'huis'. Winsum heeft u de dag ervoor misschien al bezocht. Bezoek nu enkele andere fraaie dorpjes in het Reitdiepgebied. Bekijk het mooie Garnwerd aan het Reitdiep waar ook verschillende horecagelegenheden zijn. Rijdt dan via de oude sluis van Aduarderzijl naar Ezinge waar u eventueel Museum Wierdenland kunt bezichtigen. Dat vertelt het verhaal van het zo karakteristieke wierdenlandschap van Groningen. Op de meeste wierden ziet u vaak ook een kerk. Daarna zou u nog noordwaarts kunnen rijden naar Pieterburen dat niet ver van de kust ligt en waar een fraaie kerk met dito interieur, een kleine botanische tuin en uiteraard het bekende Zeehondencentrum is gesitueerd. In het dorp vindt u ook horecagelegenheden.

Websites: Museum Wierdenland | Zeehondencentrum


Wandelen? Vindt u het leuk om één of een paar keer een lange wandelroute te lopen tijdens de vakantie? Dan zou u een 15 kilometer lange route door het Reitdiepgebied kunnen lopen langs het net al genoemde Garnwerd, Aduarderzijl en Ezinge. U kunt dan waarschijnlijk het beste parkeren bij Museum Wierdenland, daar eerst een kijkje nemen en daarna beginnen met wandelen. Die route heet hier op de website het 'Rondje Garnwerd' en die kan dus ook prima in Ezinge worden begonnen.

De genoemde wandelroute: Rondje Garnwerd

Dag 3: de Marne en Nationaal Park Lauwersmeer

Theefabriek

Verblijf in B&B Batenborg:

Bezoek nu het westelijke deel van Noord Groningen en dat is oa. Nationaal Park Lauwersmeer. U kunt daar een terrasje pakken bij het strandpaviljoen, bij de camping of in de haven van Lauwersoog als u graag een visje wilt eten. Of ga naar één van de vele vogelkijkpunten langs het meer of bewandel enkele van de natuurlijke trajecten in het park. Onderweg kunt u Landgoed Verhildersum in Leens bezoeken. Dat is een landgoed met borg, museumboerderij, expositieruimte, formele tuin en boomgaard. Elke derde zaterdag van de maanden maart tot december wordt er op het terrein tevens een streekmarkt georganiseerd.

Voordat u vanuit Leens het nationale park binnenrijdt kunt u eerst nog via het vissersdorpje Zoutkamp rijden waar u een gezellig havengebied met horeca treft. Daar staat tevens het Visserijmuseum Zoutkamp. Daar vlakbij in het kleine dorpje Houwerzijl bevindt zich ook de Theefabriek, een klein theemuseum maar bovenal een plek waar je heerlijk aan de thee met scones kunt gaan. Als u zin heeft om 's middags een high tea te verorberen dan kunt u dus hier terecht. Dan is het handig vooraf even te reserveren. Voor simpelweg thee met gebak is dat normaal niet nodig. Rijdt eventueel vanuit Nationaal Park Lauwersmeer nog even het weidse landschap van de Westpolder (begint zo ongeveer bij het dorpje Vierhuizen) binnen en kom weer binnendijks uit bij Hornhuizen met haar gele kerktoren. Vindt daarna uw weg zuidwaarts terug naar 'huis'.

Websites: Verhildersum | Streekmarkt Verhildersum | Visserijmuseum Zoutkamp | Theefabriek


Heeft u nog zin om 15 kilometer te wandelen? Er is een leuke route vanuit Zoutkamp te volgen die u overigens net zo goed bij de Theefabriek in Houwerzijl kunt starten omdat daar ook parkeergelegenheid is. De wandeling gaat over mooi platteland, een stukje langs het Reitdiep en met Houwerzijl, Niekerk en Vierhuizen wandelt u ook door drie kleine dorpjes. In twee laatstgenoemde plaatsen staat een wit middeleeuws kerkje.

De genoemde wandelroute: Rondje Zoutkamp

Dag 4: Stad Groningen of een Waddeneiland

Groningen

Verblijf in B&B Batenborg:

Een 'dagje uit'. U zou nu het platteland van Noord Groningen kunnen inruilen voor iets anders, bijvoorbeeld voor een dagje naar de gezellige historische studentenstad Groningen. Daarvoor kunt u ook de auto laten staan en per trein naar de stad gaan. Houd er wel rekening mee dat u dan vanuit de b&b eerst 2,5 kilometer moet lopen naar het treinstation van Winsum. Parkeren in de binnenstad kan natuurlijk, logisch om dan één van de parkeergarages uit te zoeken. Ook mogelijk: parkeren bij de grote park & ride naast Sportcentrum Kardinge en daar de bus naar het centrum nemen. Er rijden vele bussen naar het centrum vanaf die plek dus u kunt daar zeer frequent opstappen.

In de stad kunt u winkelen, struinen door de mooie straten aldaar en uiteraard ook enkele iconen bezoeken. Vlakbij treinstation staat het Groninger Museum, de Martinitoren is gesitueerd aan de Grote Markt en daar zeer vakbij bevindt zich het Forum Groningen, het nieuwe architectonische hoogstandje in de stad. Daar kunt u net als in de Martinitoren genieten van een fantastisch uitzicht over de stad maar dan zonder al die trappen te beklimmen want je kunt op het dakterras (ook horeca aanwezig) komen met de roltrappen. Ga ook zeker even kijken in de straten rondom het prachtige academiegebouw van de RUG en bij het water aan het Hoge der A waar monumentale pakhuizen en huizen te zien zijn. In dat kwartier vindt u ook het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Dat museum zit in enkele van de oudste gebouwen van de stad. In de relatief nabije toekomst zal het worden getransformeerd in het Museum aan de A, een nieuw, ook meer algemeen historisch museum voor Groningen.

Websites: Groninger Museum | Forum Groningen | Noordelijk Scheepvaartmuseum


U zou ipv de stad ook een dagje naar een Waddeneiland kunnen gaan. Vanuit Lauwersoog vertrekt de veerboot naar Schiermonnikoog en vanuit Eemshaven naar het Duitse Borkum. De overtocht naar Schiermonnikoog duurt 45 minuten al is er ook een sneldienst van 20 minuten. 'Schier' is een autoloos eiland dus u dient de auto te parkeren op het parkeerterrein bij de haven. Er rijden ook bussen (Qbuzz) vanuit Groningen via Winsum naar Lauwersoog. Aangekomen op Schiermonnikoog kunt u de bus naar het centrum nemen of fietsen huren (wel van te voren reserveren).

De veerboot naar Borkum vertrekt in de Eemshaven. Die overtocht duurt 50 minuten. Borkum is grotendeels autovrij dus het is ook hier verstandig de auto te parkeren bij de haven. Eenmaal aangekomen kunt u met het treintje naar het centrum reizen. Direct bij het station in het centrum (Georg-Schütte-Platz) kunt u eventueel fietsen huren. Er rijdt ook een trein (Arriva) vanuit Groningen naar de Eemshaven. Die stopt ook in Winsum. De overtocht sluit vervolgens aan op de treindienst.

Veerboten voor: Lauwersoog - Schiermonnikoog | Eemshaven - Borkum

Dag 5: Het Hogeland

Menkemaborg

Verblijf in B&B Oldenbosch:

Deze dag staat in het teken van het Groninger Hogeland, een gebied met weidse uitzichten, grote polders en akkers, monumentale boerderijen, een kustlijn en ook twee hele mooie historische bezoekersattracties. De eerste daarvan is in het dorp Warffum. U kunt direct via Baflo rijden maar ook via de dorpjes Onderdendam en Middelstum. Aan de rand van Middelstum ligt Landgoed Ewsum. Dat natuurlijke landgoed met tuin kunt u gratis betreden. In het koetshuis zit een theeschenkerij. Rijdt daarna door naar Usquert en via Usquert naar Warffum. Als u de Wadwerderweg kiest naast de provinciale weg dan komt u langs enkele fraaie monumentale boerderijen. In Warffum kunt u het Openluchtmuseum het Hoogeland bezoeken, een plek waar u kunt zien hoe de gewone mensen leefden in 19e en begin 20e eeuw. Zeer pittoresk. Rijdt na het bezoek noordwaarts het dorp uit, de weidse Noordpolder in. Sla daarna af naar Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland met uitkijkpunt op de dijk. Daar staat tevens een café met terras. Stem daarna de route af op het dorp Uithuizen en bezoek daar de Menkemaborg, één van de mooiste historische gebouwen van Noord Groningen. Bezichtig de borg en/of de tuin met doolhof. Net als bij het museum in Warffum tref je hier ook een eetcafé met terras.

Na afloop heeft u waarschijnlijk wel genoeg bezocht en gezien voor één dag en kunt u door naar de volgende b&b. Bij Oldenbosch kunt u laat inchecken. Controleer dat uiteraard na het boeken even hoe laat precies.

Websites: Landgoed Ewsum | Openluchtmuseum het Hoogeland | Menkemaborg


Heeft u nog zin om 9 kilometer te wandelen? U zou de volgende route vanuit Middelstum kunnen volgen. Handig is dan om te parkeren bij Landgoed Ewsum waar ruim parkeergelegenheid is. Die route brengt u dus door het beschermde dorpshart van Middelstum, over Landgoed Ewsum, door het kleine Toornwerd, door Kantens waar net als in Middelstum een middeleeuwse kerk en 19e eeuwse molen staat en dan weer terug langs het Boterdiep. De Sint-Hippolytuskerk van Middelstum is overigens zeer fraai, van buiten maar zeker ook van binnen.

De genoemde wandelroute: Rondje Middelstum

Dag 6: Fivelingo

Appingedam

Verblijf in B&B Oldenbosch:

De b&b staat in het cultuurlandschap Fivelingo dat qua landschap soortgelijk aanvoelt als het Hogeland. Leuk is om te beginnen met een ritje langs verschillende van de kleine dorpjes die je - eerlijk is eerlijk - pas echt kunt waarderen als je er uitstapt omdat het historische dorpshart (met kerk) vaak een klein stukje van de weg af ligt. Hier een paar suggesties waar u zou kunnen uitstappen om iets meer te zien. Te beginnen met het nabij gelegen Krewerd dat een fraai oud kerkje heeft met prachtig interieur. Rijdt dan via Oosterwijtwerd, Leermens, Eenum en Zeerijp naar Westeremden. Alle vijf plaatsjes hebben een fraaie middeleeuwse kerk, de vijfde heeft nog meer. Daar kunt u namelijk een museum bezichtigen: een mooie pastorieboerderij en expositieboerderij Museum Helmantel. Henk Helmantel is één van 's lands meest bekende fijnschilders. Dat museum is niet elke dag van de week open en dicht van half november t/m april. Bekijk de openingstijden -en data dus. Parkeer op het terrein op de wierde bij museum en kerk, en maak zeker ook even een rondje door het beschermde dorpsgezicht.

Rijd daarna door naar Appingedam, het kleine stadje aan het Damsterdiep waar de enorm pittoreske Hangende Keukens te zien zijn. Appingedam heeft enkele zeer mooie straatjes, een prachtige kerk met dito raadhuis en ook twee musea waaronder het Museum Stad Appingedam. In het stadje zijn uiteraard de nodige horecagelegenheden. Eindig het bezoek aan de kust in Delfzijl, het niet zo schilderachtige havenstadje maar wel met een vernieuwd strandgedeelte en dito boulevard. Zeker op een mooie dag kunt er even genieten van de zee. Op een steenworp afstand vindt u het MuzeeAquarium, het historisch museum én zeeaquarium.

Websites: Museum Helmantel | Museum Stad Appingedam | MuzeeAquarium


Heeft u nog zin om 16 kilometer te wandelen? U zou de volgende route vanuit Loppersum kunnen volgen. Parkeren kan waarschijnlijk het best bij het treinstation waar de nodige plekken zijn. Het is een route over paden en weggetjes en ook een paar onverharde trajecten langs de velden. Bij slecht (nat) weer is dit dus geen geschikte route. Het startpunt is het grotere dorp Loppersum met haar beschermde dorpsgezicht en oude kerk. Daarna volgen oa. ook nog de kleine pittoreske dorpjes Eenum en Wirdum, twee wierdedorpjes met middeleeuwse kerk en enkele leuke straatjes.

De genoemde wandelroute: Rondje Loppersum

Dag 7: Duurswold en Oldambt

Borg

Verblijf in B&B Oldenbosch:

Deze laatste dag behandelt locaties die niet zijn terug te vinden op de interactieve kaart omdat ze niet in Noord Groningen liggen. Het gebied ten zuiden van Delfzijl en Appingedam is namelijk ook de moeite waard en het zou flauw zijn die locaties niet te noemen omdat ze niet binnen het bestek van de website vallen: deze dagtrip speelt zich ook af in de provincie Groningen maar dan in de cultuurlandschappen het Duurswold en het Oldambt. Het Duurswold is een voormalig veengebied en daar staat één van de meest prominente historische trekpleisters in deze streken. Het gaat hier om Museum Landgoed Fraylemaborg, een prachtige borg met park in de Engelse-landsschapstijl. Op 24 en 25 september 2022 kunt u op het landgoed de BrocanteFair Fraeylema bezoeken.

Daarna zou u de rit kunnen afstellen op de Kiekkaaste, een vogelijkhut bij de Dollard waar je zicht heb op het kweldergebied hier op de grens met Duitsland en waar ook vogels, soms zeehonden en bruinvissen te zien zijn. Onderweg rijdt je door het Oldambt, een akkergebouwgebied met van oudsher imposante hereboerderijen. Rijd daarna terug naar het noorden en stem de route bijvoorbeeld af op Termunterzijl aan de kust. Dat is een fraai klein kustdorpje waar je ook zou kunnen eten en drinken. Daarna rijdt u via Delfzijl terug naar de b&b.

Website: Museum Landgoed Fraylemaborg | Brocantefair Fraeylema
Terug naar:

→ Vakanties en rondreizen


Ander type vakantie?

→ Rondreis (ov of auto) langs stad, ommeland en eiland - 9 dagen

→ Wandelvakantie door Noord Groningen - 8 dagen of minder

→ Actieve vakantie in Noord Groningen icm het OV

→ Citytrip naar Groningen mét uitstapjes - 6 dagen of minder

© 2020-2023 — Ontdek Noord Groningen